Güney Afrika’nın Kudüs Tepkisi: Tel Aviv Büyükelçisini Geri Çağırdı

Güney Afrika’nın Başkenti Cape Town’da, İsrail askerleri tarafından ABD’nin Büyükelçiliğini Kudüs’e taşımasına “Büyük Dönüş Yürüyüşü” sırasında tepki gösteren Filistinlilere uygulanan şiddeti protesto etmek için Güney Afrika Parlamentosu’nun önünde gösteriler yapıldı.

Güney Afrikalı birçok vatandaşın ve toplumun birçok kesiminden temsilcilerin bulunduğu gösteri sırasında okunan bildiride  “İsrail askeri, topraklarına dönmek isteyen insanlara açtığı ateş sonucu 33 insanı öldürdü. Bu insanların 17’si çocuklardan oluşuyor. Öldürülen insanların çoğu arkasından vuruldu. Buna soykırım demekten başka bir kelime bulamıyoruz. Güney Afrikalılar olarak Ramaphosa hükümetinden İsrail ile tüm ilişkileri koparmasını istiyoruz.” ifadesi kullanıldı.

Bunun üzerine Güney Afrika, Tel Aviv Büyükelçisini geri çağırdığını bildirdi. Güney Afrika Dışişleri Bakanlığı tarafından bir yazılı açıklama yapılarak bölgede yaşanan şiddet olayları kınandığı ifade edildi ve büyükelçinin geri çağırıldığı belirtildi. Açıklamada, “Gazze Şeridi’nde bulunan tüm İsrail güçlerinin geri çekilmesini istiyoruz. Büyükelçimiz Sisa Ngobane, yakında eve dönecek.” ifadelerine yer verildi.

Açıklamada ayrıca “Daha önce de belirttiğimiz gibi, Güney Afrika İsrail güçlerinin Gazze Şeridi ile Filistin topraklarına yönelik yıkıcı saldırılardan vazgeçmesi gerektiği görüşünü yineliyor” vurgusu yapıldı. Cape Town bununla birlikte ülkesindeki İsrail büyükelçisinin de ülkesine geri dönmesini istedi.

Filistin Dayanışma Hareketi’nden (PSC) Bernie Edelstein ise yaptığı açıklamada evine dönmek isteyen insanların katledilmesinin kabul edilemez olduğunu bildirdi. Ayrıca  Filistin halkının Güney Afrikalıların apartheid (ırk ayrımcılığı) rejimi döneminde yaşadıklarının aynısını yaşadığını ifadelerine ekledi. Filistinlilerin özgürlüğüne kavuşması ve evlerine dönebilmeleri için İsrail’e ekonomik, siyasi ve kültürel boykot uygulanmasının gerekliliğinin altı çizildi.

Güney Afrika’da vatandaşların yaptığı protestolar ve hükümetin aldığı bu diplomatik karar, Filistin halkına verilen desteği gözler önüne sermektedir. Güney Afrika, yapılan insan hakları ihlallerine karşı tüm dünyanın göstermesi gereken tepkinin bir örneğini oluşturarak üzerine düşen görevi yerine getirmiştir. Geldiğimiz çağda, dünyanın neresinde olursa olsun, hukuksuzca yapılan tüm eylemler, insanların yaşam hakkının elinden alması kabul edilemez olmalıdır.

Merve ACAR
o-Staj 2018 AFRAM Stajyeri

Kaynakça:

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

TikTok Kapandı ve Yeniden Açıldı: Dijital Rekabet VS İfade Özgürlüğü

Sosyal medya çağının en çarpıcı ve tartışmalı olaylarından biri...

Trump II: Yeni Dönemde ABD ve Dünya

Donald Trump, 20 Ocak 2025 itibarıyla ikinci kez ABD...

Uluslararası İlişkiler ve Türk Dış Politikası – Almanak 2024

Almanaklar, internetin yaygın olarak kullanılmaya başladığı yıllara kadar, geçmiş...

AB’nin Ucuz İş Gücü Talebi, Ukrayna’nın Yeniden İnşasını Tehlikeye Atıyor

Bu yazı, uluslararası ilişkiler analisti Andrew Korybko tarafından 9...