Güney Afrika Özgürlüğünün 24. Yılını Kutluyor

Güney Afrika’da Apartheid (ırk ayrımcılığı) Rejiminin 27 Nisan’da sona ererek ülkedeki tüm bireylerin ilk defa eşit bir şekilde oy kullandığı Bağımsızlık Günü’nün 24. yıl dönümü için kutlama programları düzenlendi.

Ülkenin Devlet Başkanı Cyril Ramaphosa, Bloemfontein şehrindeki Dr. Petrus Molemela Stadyumu’nda yaptığı konuşmada, “27 Nisan, Güney Afrika halkının hak ettiği saygıyı kazandığı ve onurunun iade edildiği bir milat oldu.” dedi.

Bugünün, bir ırkın başka bir ırkı aşağılamasının son bulduğu tarih olduğunu vurgulayan Ramaphosa, “Güney Afrikalılar olarak özgür olduğumuz son 24 yılda her alanda büyük gelişmeler kaydettik fakat daha yapacak çok fazla işimiz var.” diye konuştu.

Ülkedeki işsizliğe ve gelir adaletsizliğine dikkat çeken Ramaphosa, “Ekonomimizi gerekli seviyeye çekemediğimiz sürece ülkemize gerçek özgürlüğün gelemeyeceği bilincindeyiz. Ekonomik sıkıntılar çeken bu kadar insanımız varken siyasi başarılarımızı yeterli göremeyiz. Ekonomik ilerlemeler ile demokrasimizi ve insanımızı daha da güçlendireceğimize dair bir kez daha kendimize söz verelim.” değerlendirmesinde bulundu.

Güney Afrika’da 27 Nisan, seçme ve seçilme hakkı olmayan ikinci sınıf vatandaş statüsündeki Güney Afrika halkının Apartheid Rejimine karşı verdiği mücadelenin başarıya ulaşmasının yıl dönümü olarak kutlanıyor.

Nüfusun yüzde 90’ını oluşturan Güney Afrikalıların ilk defa oy kullandığı seçimlerde, ırkçılığa karşı verilen mücadelenin sembol partisi Afrika Ulusal Kongresi (ANC) iktidara gelmesiyle Nelson Mandela ülkenin ilk siyahi lideri olmuştu.

Apartheid, Güney Afrika’da Ulusal Parti’nin 1948’de iktidara gelmesiyle birlikte ırk ayrımı politikalarına sahip olan ve tamamen beyazlardan oluşan baskıcı hükümet sisteminin adıdır. Bu yönetim anlayışının içerdiği politikalar doğrultusunda karma evliliklerin yasaklanması, eğitimde fırsat eşitsizliği gibi birçok ırkçı yasa kabul edildi. Apartheid döneminde, siyah Güney Afrikalılar (nüfusun çoğunluğu) beyazlardan ayrı bölgelerde yaşamak zorunda kaldı, ayrı kamu tesisleri kullandılar ve iki grup arasındaki temas sınırlandırıldı.

 

 

Mustafa Nedim CAN

o-Staj 2018 AFRAM Stajyeri

Kaynak:

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Srebrenitsa Soykırımı Mahkumu Radislav Krstic’in Mektubu

Srebrenitsa’da soykırımın desteklenmesi ve yardım edilmesi suçundan Lahey’de 35...

Trump’ın Ukrayna’da Batı/NATO Barış Gücü Planına Yönelik 10 Engel

Andrew Korybko 10 Obstacles To Trump’s Reported Plan For Western/NATO...

Türkiye-AB İlişkilerinde Kırılma Noktası: AK Parti Döneminde Yaşanan Gelişmeler ve Güncel Durum

Dr. Aziz Armutlu Giriş: Türkiye AB İliskileri Türkiye ile Avrupa Birliği...

Yapay Zeka Diplomasisi: AI Diplomasisinin Yükselen Çağı

The Emerging Age of AI Diplomacy To compete with China,...