Çin ile Pakistan arasında gerçekleştirilen Çin-Pakistan Ekonomik Koridoru (CPEC) Pakistan’ın alt yapı ve ekonomik koşullarını iyileştiren bir proje oldu. Pakistanlı bir Gazeteci Shaukat Paracha’nın görüşüne göre; bu koridorun tamamlanmasının ardından bölgedeki insanlar için büyük bir yarar sağlayacağını ve bölgede kalkınma ve refahın artacağını söyledi.
Paracha, geçtiğimiz yıl ülkeye temiz ve ucuz elektrik üretmeye başlayan ilk yer olan Qasim Enerji Santral Limanı’na yaptığı ziyarette Xinhua’ya yaptığı açıklamada, bu projenin CPEC kapsamında gerçekleştirilen en büyük ikinci enerji yatırımı olduğunu belirtti.
Bu enerji santralinin yılda yaklaşık 4 milyon aileye enerji sağlayabildiği tahmin ediliyor. Bu yüzden, Pakistan’ın enerji yatırımları için hayatî bir önem arz etmektedir.
Pakistan’ın Associated Press gazetesinde muhabirlik yapan Ziaul Amin, uzun bir süredir CPEC’i eleştirmekte ve karşıt raporlar düzenlemekteydi, fakat Amin, daha önce hiç Gwadar projesini yerinde görmemiş ve incelememişti. Pakistan’daki Çin Büyükelçiliği ve Pakistan Planlama ve Geliştirme Bakanlığı tarafından yakın bir tarihte düzenlenen ve Amin’in de katıldığı Gwadar ziyaretinden sonra, Amin’in fikirleri değişti ve bu projenin yerel halka büyük bir umut sağladığını ve onların yararına olduğu kanaatine vardı.
Amin ayrıca, bu projenin Pakistan’da 800 bin kişilik bir iş istihdamı yaratacağını ve ülkedeki işsizlik oranını bir hayli düşüreceğini de sözlerine ekledi.
Gwadar Limanı’nın işletme hakkına sahip olan, China Overseas Ports Holding Co.’ya göre; Gwadar’da çoktan otel, banka, lojistik ve balık işleme gibi farklı işletmelere ait kurulan 30 şirket, tam 790,5 milyon ABD doları üretim ve yatırım beklentisi oluşturdu.
Pakistan Başbakanı Shahid Khaqan Abbasi 2018 Ocak ayında, Pakistan ekonomisi ve ticaretinin geliştirilmesi için CPEC kapsamında bölgesel ve küresel ortaklarla iş birliği yapılması gerektiğini belirtti.
Bir zamanlar küçük, sakin bir balıkçı kasabı olan Gwadar’da okul, hastane, otel, banka gibi kurumların kurulmasının hayal olduğunu ancak CPEC projesi ile beraber bu rüyanın gerçeğe döndüğü görülmekte. Bu projenin gerçekleştirilebilmesi ve Pakistan halkının refahının sağlanabilmesi adına kolektif bir çaba gerekmektedir. Bu projeden rahatsız olan Hindistan’ın dış politikalarda nasıl bir adım atacağı ise ayrı bir merak konusu.
Enver Alper DEMİRCİ
o-Staj 2018 APAM Stajyeri
Kaynakça:
- Bhatti, Jamil, (2018), Feature: China-Pakistan Economic Corridor starts to deliver benefits to Pakistani people., http://www.xinhuanet.com/english/2018-04/23/c_137131327.htm, 23 Nisan 2018, erişim tarihi: 28 Nisan 2018.
- Anonim, (2018), China-Pakistan Economic Corridor starts to deliver benefits to Pakistani people., http://www.chinadaily.com.cn/a/201804/24/WS5ade9af3a3105cdcf651a288.html, 24 Nisan 2018, erişim tarihi: 28 Nisan 2018.
- Anonim, (2018), Feature: China-Pakistan Economic Corridor starts to deliver benefits to Pakistani people., https://defence.pk/pdf/threads/feature-china-pakistan-economic-corridor-starts-to-deliver-benefits-to-pakistani-people.555268/, 24 Nisan 2018, erişim tarihi: 28 Nisan 2018.