Gazze’de ‘Büyük Dönüş Yürüyüşü’ Eylemi

İsrail ablukası altında 2006 yılından beri Gazze’de büyük bir insani krizle yüzleşen binlerce Filistinli, 30 Mart’tan bugüne dek, ‘’Büyük Dönüş Yürüyüşü’nü” sürdürüyor.

6 hafta sürmesi planlanan yürüyüşün, içinde bulunulan 4. haftasına kadar 36 kişi hayatını kaybetti ve 3500’den fazla Filistinli yaralandı.

“Şehitler ve Esirler Cuması” olarak da bilinen yürüyüş gösterilerinin amacı, Filistinlilere yönelik İsrail ablukasının kaldırılmasını ve İsrail’in gasp ettiği topraklarına geri dönüş haklarının verilmesini talep etmek olarak belirlenmiştir.

İsrail, 30 Mart 1976’da ülkenin kuzeyindeki Celile Bölgesi’nde yaşayan İsrail vatandaşı Filistinlilere ait binlerce dönüm araziye el koymuştu. Filistin halkının bu gaspı protesto etmek için genel grev ve gösteriler düzenlemesi üzerine İsrail polisi gösterilere katılan Filistinlilere ateş açarak 6 kişiyi şehit etti, çok sayıda kişiyi yaraladı. “Toprak Günü” olarak anılan bu olay, İsrail ile Filistin arasındaki çatışmanın kaynağı olan toprak konusunda Filistinlilerin gösterdiği direnişin simgesi olarak görülüyor.

 Gösterilerin Toprak Günü’nün 42. yıl dönümü olan 30 Mart’ta başlaması rastlantı değildir. Tüm protesto ve gösterilere rağmen, yarım asırdan fazladır çözülemeyen Filistin meselesi oluşturduğu kaos ortamıyla çıkmaza sürüklenmektedir.

Aybala LALE

o-Staj 2018 ORTAM Stajyeri

Kaynakça:

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Yapay Zeka Diplomasisi: AI Diplomasisinin Yükselen Çağı

The Emerging Age of AI Diplomacy To compete with China,...

Kolektif Kimlik Bağlamında Sosyal Bütünleşme: Gezi Parkı Olaylarından Bir Perspektif

Fazilet Bektaş Sivil Toplum Çalışmaları o-Staj Programı Özet Bu çalışma, uluslararası alan...

Teknolojinin İpek Yolu: Otoriterleşme ve Çin’den Dünyaya Uzanan Dijital Otoriteryanizm

Nazlı Derin Yolcu Sivil Toplum Çalışmaları o-Staj Programı Özet Dünyada geçmişten günümüze...

Arap Baharı ve Demokratikleşme: Tunus ve Mısır’da Sivil Toplumun Karşılaştırmalı Rolü

Ayça Özalp  Sivil Toplum Çalışmaları o-Staj Programı Giriş Demokratikleşme ve sivil toplum...