2001’den bu yana sözde Ermeni Soykırımı’nı tarih kitaplarında 1. Dünya savaşı olaylarına örnek olarak veren Fransa’nın Ankara ile arasındaki gerginliği artırdığı belirtiliyor. Türkiye’nin tepkisini çeken iki sayfalık bölüm içinde, Sarkozy’nin iktidarda olduğu 2008 yılında tarih kitaplarının gözden geçirilmesinin kabul edildiği de yer alıyor.
Soykırımı kabul eden açıklamalara rağmen Paris Büyükelçiliği’nde, müfredat değişikliğinin toplumlar arası nefreti körüklediği savunuluyor.
Kitaplarda Talat Paşa’ya ait olduğu iddia edilen sahte telgrafların kullanılması da eleştirildi. Telgraflarda kullanılan imzalar, tarih ve yazım hataları nedeniyle Eric Jan Zurcher, Andrew Mango ve Guenther Lewy gibi tarihçiler belgelerin sahte olduğunu ve hiçbir bilimsel çalışmada kullanılamayacağını savundukları ifade ediliyor.
Fransa 2001’de, 1915 olaylarını resmen ‘soykırım’ olarak tanıdığını ve konunun tarih kitaplarında yer almasının normal olduğu belirtti. “I. Dünya Savaşı’nda savaşın siviller üzerindeki yıkıcı etkisini göstermek amacıyla Verdun Savaşı ve Ermeni halkına yönelik katliamları örnek olarak seçtik” açıklamasını getiren Bakanlık, Hachette ve Magnard yayınlarının kitaplarını “20. yüzyılın ilk soykırımı” şeklinde destekliyor. Magnard yayınlarında “1.3 milyon Ermeni siyasi, dini ve etnik nedenlerden ötürü öldürüldü” ifadelerine yer veriliyor.
Belin yayınlarına ait olan, Alman gazetecinin 2003 yılında piyasaya sürdüğü kitapta ise “Ermeni halkını tamamen imha etmek için itinayla uygulamaya konulmuş plan” olarak yer alıyor.
Nathan yayınları ise, 1999 ve 2003 yıllarında yayımladığı tarih kitabında konuyu “savaşın barbarlığı” başlığı altında inceleyip “Ermeni soykırımı, 20. yüzyılın sonraki katliamlarının habercisiydi” değerlendirmesinde bulunarak, soykırımın uluslararası planda 1973 yılında BM, 1987 yılında AB, 1998 yılında ise, Fransız Meclisi tarafından tanındığını yazıyor.
(TUİÇ Akademi, Zaman, ntvmsnbc, Dünya Bülteni)
Büşra Avşar
TUİÇ Stajyeri