Fransa’da 6 Mayıs Pazar günü yapılan cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turunda, François Hollande oyların yüzde 52’sini kazanarak, rakibi Nicolas Sarkozy’i yenilgiye uğrattı.
46 milyon seçmenin sandığa gittiği seçimlerde, resmi sonuçlara göre Fransa’nın yeni cumhurbaşkanı Sosyalist Partinin adayı François Hollande. Halkın “au revoir” dediği Nicolas Sarkozy’nin oy oranı yüzde 48’de kaldı. 2007’den beri görev yapan Cumhurbaşkanı Sarkozy’nin koltuğunu Sosyalist Parti adayı Hollande’a kaptırmasıyla, Jacques Chirac ile başlayan 17 yıllık sağ parti dönemi de sona ermiş oldu.
Seçimlerin ardından kutlama yapmak için Bastille Meydanı’nda toplanan taraftarlarına seslenen Hollande, “Ben Fransa’nın gençliğinin cumhurbaşkanıyım. Tüm cumhuriyetin yurttaşlarının cumhurbaşkanı olmaktan gururluyum. Siz tüm Avrupa’da yükselen bir hareketsiniz” diye konuştu.
Fransız halkının ‘değişimi’ seçtiğini söyleyen Hollande’u tebrik eden Sarkozy, yenilginin sorumluluğunu kendi üzerine aldığını belirtti. Siyaseti bırakacağının sinyallerini veren Sarkozy, “Benim için başka bir dönem başlıyor. Bu yeni dönemde, ortak fikirlerimiz ve inançlarımızı savunma konusunda bana güvenebilirsiniz ancak; pozisyonum eskisi gibi olmayacak.” diye konuştu.
Fransa’da Yeni Dönem
Hollande cumhurbaşkanlığı döneminde üretim, vergi sistemi ve eğitim konularını esas alan bir programı uygulamaya koyacak. Öğretmenlere ve polislere daha fazla kadro sağlamak, işsizlere devlet tarafından sübvanse edilmiş iş imkânları yaratmak vaatleri arasında.
Nükleer enerji kullanımını 2025’e kadar yüzde 75’ten yüzde 50’ye indirmeyi hedefleyen yeni cumhurbaşkanın, Angela Merkel’in kemer sıkma politikasını eleştiren yaklaşımı, iki ülke arasındaki ilişkilerin değişeceğinin sinyallerini veriyor.
Hollande’un Türkiye’ye ve 1915 Olaylarına Bakışı
Türkiye’nin AB üyeliğine karşı olmadığını belirten Hollande, tam üyelik için ise uzun bir yolu olduğuna inanıyor. Seçimlerden önce Fransa’daki Türk derneklerine gönderdiği mektupta, 1915 Olayları ile ilgili inkâr yasasının Türkiye’yi ve Türkleri hedef almadığını ve bu yasayı tekrar gündeme getireceğini belirtmişti. Aynı Hollande, 24 Nisan’da, Ermeniler tarafından “soykırım” olarak kabul edilen 1915 Olaylarının 97. yıldönümü dolayısıyla Paris’te düzenlenen bir törene katılmış, burada yaptığı konuşmada, Türkiye’nin Ermeni iddialarını kabul etmesi gerektiğini söylemişti.
(tuiçakademi,bbc)
F. Kübra TEKE
UİÇ Stajyeri