Fransa cumhurbaşkanlığı seçimlerinde sosyalist aday François Hollande’ın koltuğa oturmasından sonra milletvekili seçimlerini sol ittifak büyük farkla önde tamamlamış bulunmakta. Milletvekili seçimlerinin ikinci turu ise Sosyalist Parti (SP)’nin galibiyetiyle sona ermiş olup SP yüzde 40,76 oy oranına ulaşırken, sol ittifak seçimlerde 300’den fazla milletvekili elde etti. Bu sonucun ardından 577 sandalyeli mecliste çoğunluk için gerekli olan 289 sayısına da Sol ittifak ulaşmış oldu. 2007 seçimlerinin galibi olmasına rağmen görünen o ki, Halk Hareket Birliği (UMP) yüzde 37,80 oyda kalarak, mecliste 220 milletvekili ile temsil etme hakkı kazanacak.
Seçimlerde UMP’nin birçok önemli ismi meclise girmeyi başaramadı. Önceki dönemde İçişleri Bakanlığı’nda görev alan ve yabancılara yönelik açıklamalarıyla tepki çeken Claude Gueant’ın yanı sıra Çalışma Bakanı Nadine Morano da seçimi kaybeden liderler arasında yer aldı. Jean Marc Ayrault başkanlığında oluşturulan yeni hükümetin bütün bakanları milletvekili seçilmeyi başardı.
Henin-Beaumont bölgesinden aday olan FN lideri Marine Le Pen, yüzde 50.11 oy kazanan SP adayı Philippe Kemel’a karşı yüzde 49.89’da kalarak az bir farkla meclise girme olanağını elinden kaçırmış bulunuyor. Seçim sistemini eleştiren Le Pen, 6 milyon seçmenin oyuna ulaşmış bir partinin sadece 2 milletvekili çıkardığının altını çizdi.
Seçimlerin bir diğer süprizi ise Pyrenees-Atlantiques ikinci bölgeden aday olan MoDem partisi lideri François Bayrou’nun seçimleri kaybetmesi oldu. Partisinin 2 milletvekili kazandığı seçimlerde Bayrou yüzde 30,17’de kalarak, yüzde 42,78 oy oranına ulaşan Sosyalist Nathalie Chabanne’nın açık ara gerisinde yer aldı. .
Fransa milletvekili genel seçimlerine halkın ilgisi beklenenden az oldu. 43.9 milyon seçmenden sadece yüzde 55,9’u oy kullandı. Hollande’ın Sosyalist Partisi 577 sandalyeli Meclis’e 291 vekil kazandırdı. Bu durum Hollande’ın 5 yıl boyunca hem senato hem de mecliste iktidarda olacağı anlamına gelmektedir.
Seçim Sonuçları Önemli Sürprizlere de Sahne Oldu
2007 yılında düzenlenen cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Sosyalist Parti’den aday olan, Cumhurbaşkanı François Hollande’ın eski eşi Segolene Royal, milletvekili koltuğuna oturamadı.
Fransa’da Demokrasi Hareketi’nin lideri François Bayrou da ikinci turun ardından milletvekili olmayı başaramadı. Bayrou’nun partisindeki iki aday ise ikinci turda yeterli oyu alıp milletvekili seçilme başarısını gösterdi.
Sarkozy Gücünden Düşmeye Devam Ediyor
Fransa’da Cumhurbaşkanı François Hollande’ın partisi olan Sosyalistler, genel seçimlerin ikinci turunda büyük bir başarıya imza atarken, eski Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin partisi Halk Hareketi Birliği, mecliste daha önce ezici çoğunluğa sahip olmasına rağmen şu durumuyla kan kaybına uğramış gözüküyor. Sosyalist Dışişleri Bakanı Laurent Fabius seçim sonuçlarının hemen ardından verdiği demeçte güçlü ve sağlam çoğunluğun partisine mecliste istedikleri değişiklikleri rahatça yapma olanağı sağlarken, önemli sorumlulukları da beraberinde getireceğini söyledi.
Seçimin AB Açısından Önemi
Fransa’da Sarkozy dönemindeki sağcı iktidar, Almanya ile olan mali krizin aşılması için ”daha çok harcama yerine daha çok kısıntı” politikasına ağırlık vermekteydi. İkinci turda elde edilen başarı genellikle AB politikalarına soğuk bakan radikal solun vereceği desteğe gerek duymadan Sosyalist Parti’nin, beş yıl boyunca iktidarda kalıp, istediği yasa tasarılarını geçirmesine olanak sağlayacak gibi görünüyor.
AB’deki siyaset ilgililerinin merakla beklediği konu ise AB’nin iki büyük ve önemli ülkesinin liderleri Merkel ve Hollande’ın önümüzdeki dönemde ne tür bir uyum içinde çalışacakları, nasıl ve ne şekilde işbirliği yapacaklarına dairdir. Haziran ayı sonunda Brüksel’de yapılacak olan AB zirvesinin bu anlamda konuya açıklık getirmesi beklenmektedir.
(TUİÇ Akademi, Dünya Bülteni, bbc)
Yelda ÖZTAŞ
UİÇ Derneği Stajyeri