Fransa “Soykırım” Teklifini Kabul Etti

Fransa Meclisi genel kurulu, 1915 olaylarının ‘soykırım’ olmadığı yönündeki ifadelerin suç sayılmasını öngören yasa teklifini kabul etti.

Türkiye ile Fransa arasında günlerdir gerilime neden olan yasada sona gelindi. Fransa meclisinde yapılan oylamada ‘soykırım’ın inkârının suç sayılması için ceza verilmesi yönündeki yasa teklifi kabul edildi. Ermeni derneklerinin dava açma hakkı veren yasa teklifi de kabul edildi.

Yasaya göre, ‘soykırım’ı inkâr edenlere bir yıl hapis cezası ve 45 bin Euro para cezası verilecek.

Eğer senato ve Sarkozy yasayı onaylarsa İsviçre ve Slovakya örneğinde olduğu gibi ‘Ermeni soykırımı yoktur’ diyenler cezalandırılacak. Ankara ile Paris arasında gerilime neden olan yasa taslağı Fransa Ulusal Meclisi’nde görüşülmeye başlandı.

“Kaynak AB Yasaları”

Genel kurulda ilk olarak, yasa teklifini kaleme alan iktidardaki Halk Hareketi Birliği (UMP) Marsilya milletvekili Valerie Boyer söz aldı. Boyer, soykırımın inkârının suç sayılması yasa teklifinin AB yasalarından alınarak Fransa yasalarına uyarlandığını söyledi.

Yasa teklifiyle Türkiye’nin hedef alınmadığını iddia eden Boyer, bu yasanın Türk-Fransız ilişkilerini zedelememesini dilediğini belirtti:

“Amacımız ilişkileri zedelemek değil. Ticari ilişkilerin zedeleneceğini düşünmüyorum. Ambargo gibi tehditlerin hayata geçeceğini sanmıyorum. Türkleri gerçeklerle yüzleşmeye davet ediyorum. Bizi hoşgörü ile karşılayacaklarını düşünüyorum.”

Valerie Boyer, milletvekillerine ‘Türkiye’nin tehditlerini ciddiye almayın’ çağrısında bulundu: “Türkiye, Fransa gibi Dünya Ticaret Örgütü üyesi, bizi boykot edemez.”

“Sarkozy Ermenistan’ı Kardeş Ülke İlan Etti”

Sarkozy’nin Ermenistan’ı kardeş ülke ilan ettiğini hatırlatan Boyer, “Dostluğun ötesinde ilişkilerimiz var. Ermeniler, Fransa’da yani kendi ülkelerinde huzur içinde yaşamak istiyorlar” diye konuştu.

Dışişleri Bakanı Juppe Mecliste Yok

Fransa hükümetinin yasa teklifi görüşmelerine düşük profille katılması dikkat çekti. Özellikle Fransa Dışişleri Bakanı Alain Juppe’nin meclise gelmeyerek, yasaya destek vermemesinin önemli olduğu belirtildi. Juppe, Davutoğlu’yla yaptığı görüşmede de “Biz yaptık, siz yapmayın” diyerek yasa teklifini desteklemediğini açıklamıştı.

Parlamentoda Yasalaşması Yeterli Değil

Teklifin mecliste kabul edilmesi yasalaşması anlamına gelmiyor. Senatonun da meclisten geçen aynı metni oylayıp kabul etmesinin ve Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin bunu imzalayıp resmi gazetede yayınlanmasının ardından yürürlüğe girecek.

Siyasi Parti Temsilcileri Konuşacak

Yasa oylanmadan siyasi grup temsilcileri ve hükümet adına bir bakan söz alacak. Meclisteki bu konuşmaların ardından siyasi parti temsilcileri söz alarak konuşma hakkına sahip.

Yasa teklifi, 7 Aralık’ta Fransa meclisi yasalar komisyonunda kabul edilmişti. Önceki gün başkanlık divanında hükümetin de itiraz etmemesi üzerine teklif, resmen bugün gündeme alınmıştı.

1 Yıl Hapis 45 Bin Euro

Yasa teklifinde, ”Fransız yasaları tarafından tanınan soykırımların reddi, bir yıl ve 45 bin Euro para cezasına çarptırılır” ifadesi yer alıyor. Fransa parlamentosu, 29 Ocak 2001 tarihinde, ”Fransa, 1915 yılındaki Ermeni soykırımını tanır” ifadesiyle kaleme alınan bir yasayı onaylamıştı.

Sarkozy Daha Önce Reddetmişti

Fransa Meclisi, 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarının inkârının suç sayılmasını öngören bir yasa teklifini 2006 yılında onaylamıştı. Ancak Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, bu teklifin senatoya gelmesini engellediği için teklif yasalaşmamıştı.

Fransa’daki Sosyalistler, bu yasa teklifini geçtiğimiz Mayıs ayında senato gündemine getirmiş, ancak ezici bir çoğunlukla teklifin oylanma önerisi reddedilmişti.

Büyükelçi Dönecek

Yasa teklifinin kabul edilmesi halinde Türkiye, Paris Büyükelçisi Tahsin Burcuoğlu’nu Ankara’ya geri çekecek. Fransa’nın da diplomatik teamül gereği, Ankara’daki Büyükelçisini Paris’e geri çağırması bekleniyor.

Teklifin kabul edilmesi halinde, bakan ve milletvekili ve diğer üst düzeyde bürokratların Fransa’ya yapacağı ziyaretlerin askıya alınması bekleniyor.

2001 yılında kabul edilen yasanın ardından Türkiye eski Paris Büyükelçisi Sönmez Köksal’ı Ankara’ya geri çekerken, Fransa’ya yapılan bütün resmi ve özel ziyaretler askıya alınmıştı.

Ekonomik İlişkiler Zarar Görecek

Yasa teklifinin Fransa meclisinden kabul edilmesi, iki ülke arasında son yıllarda giderek artan ekonomik ilişkileri de olumsuz yönde etkilemesi bekleniyor.

Yasa teklifini engellemek için Paris’e gelen TÜSİAD ve TOBB temsilcileri, THY’nin satın alacağı çok sayıda Airbus uçağı ve Türkiye’nin gelecek 10 için açacağı 100 milyar dolarlık enerji ihalelerinin olumsuz yönde etkilenebileceği uyarısında bulunmuştu.

2010 yılı rakamlarına göre, Türkiye, Fransa’nın en fazla ihracat yatığı ülkeler sıralamasında 6 milyar 264 milyon Euro ile 11. sırada. Fransa’nın en fazla ithalat yaptığı ülkeler sıralamasında Türkiye, 5 milyar 402 milyon Euro ile 16. sırada.

Fransa’nın 2011 yılının ilk 10 ayı için Türkiye’ye yaptığı ihracat 5 milyar 693 milyon Euro. Fransa’nın, 2011 yılının ilk 10 ayı için Türkiye’den yaptığı ithalat oranıysa 4 milyar 929 milyon Euro.

 

(tuicakademi-ntvmsnbc)

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

TikTok Kapandı ve Yeniden Açıldı: Dijital Rekabet VS İfade Özgürlüğü

Sosyal medya çağının en çarpıcı ve tartışmalı olaylarından biri...

Trump II: Yeni Dönemde ABD ve Dünya

Donald Trump, 20 Ocak 2025 itibarıyla ikinci kez ABD...

Uluslararası İlişkiler ve Türk Dış Politikası – Almanak 2024

Almanaklar, internetin yaygın olarak kullanılmaya başladığı yıllara kadar, geçmiş...

AB’nin Ucuz İş Gücü Talebi, Ukrayna’nın Yeniden İnşasını Tehlikeye Atıyor

Bu yazı, uluslararası ilişkiler analisti Andrew Korybko tarafından 9...