Finlandizasyon Bitti

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Finlandiya’nın Rusya’dan bağımsızlığının 100. Yıl dönümünde Finlandiya’ya ziyarette bulunarak Finlandiya Devlet Başkanı Sauli Niinisto ile bir araya geldi. Dostane görünümün arkasında ikilinin Rusya ile Batı ilişkileri ve NATO’nun Doğu Avrupa’da yaşadığı gerilimler var.

Finlandiya’nın Doğu Avrupa ülkelerine kıyasla Rusya’nın Kırım’ı ilhakına rağmen Rusya politikası oldukça farklı. Finlandiya bağımsız olduğu 1917 yılından beri hem Batı hem de Rusya ile iyi ilişkiler kurmaya çalıştı. Sovyetler Birliği Döneminde Finlandiya, politikalarını SSCB’ye göre şekillendiriyordu. O dönemde Batı Alman akademisyenler tarafından bu ‘’Finlandizasyon’’ olarak adlandırıldı. Finlandizasyon, büyük ve güçlü komşularının politikalarını belirlemesine izin veren küçük ülkeler için kullanılan bir terim.

Batı için, Finlandizasyon Finlandiya’nın soğuk savaş döneminde NATO’ya katılmasını engelliyordu. SSCB için, Finlandiya’nın tampon bölge olmasını sağlıyordu. Finlandiya için ise, SSCB’nin iç yönetim ve dış politika üzerindeki nüfusunu kabul etmek ve Batı ile uyum sağlamada çaba gösterememekti. Günümüzde ise Ukrayna krizi ile Rusya’nın Finlandizasyon uyguladığı görülüyor. Günümüz Rusya ve Finlandiya ilişkilerindeki yakınlık Sovyetler dönemiyle kıyaslanamaz. Çünkü Finlandiya Batı’nın bir parçası olarak kendilerini tanımlıyor ve AB üyesi olması bunun bir kanıtı oluyor.

Finlandiya NATO ile yakın bir işbirliği içine girdi. Balkanlar ve Afganistan’a asker gönderdi ve resmen üye olmadan yakınlaşmaya çalıştı. Finlandiya’nın gündeminde NATO üyeliği yok. Nedeni ise Rusya’nın Finlandiya’nın NATO’ya katılmasına sert tepki vereceğini açıkça belli etmesi. Finlandiya, tarafsız politikasıyla aslında bağımsızlığını koruduğu ve iyi ilişkiler kurduğu görülüyor.

Asude UYSAL
o-Staj AÇAM 2018 Stajyeri

Kaynakça:

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Yapay Zeka Diplomasisi: AI Diplomasisinin Yükselen Çağı

The Emerging Age of AI Diplomacy To compete with China,...

Kolektif Kimlik Bağlamında Sosyal Bütünleşme: Gezi Parkı Olaylarından Bir Perspektif

Fazilet Bektaş Sivil Toplum Çalışmaları o-Staj Programı Özet Bu çalışma, uluslararası alan...

Teknolojinin İpek Yolu: Otoriterleşme ve Çin’den Dünyaya Uzanan Dijital Otoriteryanizm

Nazlı Derin Yolcu Sivil Toplum Çalışmaları o-Staj Programı Özet Dünyada geçmişten günümüze...

Arap Baharı ve Demokratikleşme: Tunus ve Mısır’da Sivil Toplumun Karşılaştırmalı Rolü

Ayça Özalp  Sivil Toplum Çalışmaları o-Staj Programı Giriş Demokratikleşme ve sivil toplum...