Filistin’in Üyelik Başvurusu BM Güvenlik Konseyi’nde

BM Güvenlik Konseyi bugün yapacağı toplantıda Filistinlilerin bir devlet olarak örgüte üyelik başvurusunu tartışmaya başlayacak.

Filistin yönetiminin başkanı Mahmud Abbas, ABD’nin itirazlarına rağmen devlet olarak üyelik başvurusunu geçen Cuma günü Birlemiş Milletler’e sunmuştu.

BBC’nin BM muhabiri Barbara Plett, Abbas’ın başvurusunun BM’de ayakta alkışlandığını ama bugünden itibaren dikkatlerin odak noktasını, Güvenlik Konseyi’ndeki diplomatik manevraların oluşturacağını belirtiyor.

Güvenlik Konseyi, Filistinlilerin talebini bir komisyona aktarma ya da Amerikan yönetiminin veto tehdidi yüzünden, gündeme almayı erteleme arasında karar vermek durumunda.

Her iki yolun da, uluslararası güçlere, diplomatik alandaki dikkatleri, üyelik başvurusundan barış görüşmelerine çevirme konusunda zaman kazandıracağı düşünülüyor.

Ancak Filistinliler şimdiye kadar kendilerine sunulan önerilerden hoşnut değil ve kendi gündemlerinde ısrar ederek, Güvenlik Konseyi’ndeki müttefiklerini devreye sokabilecekleri düşünülüyor.

Güvenlik Konseyi’nde Filistinlilerin ne kadar desteğe sahip olduğu belli değil. Gözlemciler, Güvenlik Konseyi’nin, daha önce yaşanmamış bir durumla yüz yüze bulunduğuna; devlet olmayan ama dev boyutlarda uluslararası desteği peşinde taşıyan, bununla birlikte dünyanın en güçlü devletinin muhalefetiyle karşı karşıya olan bir yönetimin üyelik başvurusu yaptığına işaret ediyorlar.

Dörtlünün Çağrısı

Filistin lideri Mahmud Abbas, New York’dan Batı Şeria’ya dönüşünde bir kahraman gibi karşılandı. Tezahürat yapan kalabalığa konuşan Abbas, Yahudi yerleşim merkezleri inşaatı dondurulmadan İsrail ile görüşmeyi reddettiğini yineledi.

Ramallah’taki merkezinde toplanan binlerce kişiye, “Herkese ısrarla, amaçlarımıza barışçı yollardan ulaşmak istediğimizi söyledik. Görüşmelerle ama herhangi bir görüşme değil, sözünü ettiğimiz.” dedi.

Mahmud Abbus, “Uluslararası hukuku, yalnızca görüşmelere bir temel olarak kabul ediyoruz ve yerleşim merkezi inşaatlarının derhal durdurulmasını istiyoruz.” dedi.

Bu arada İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, Filistinlileri herhangi bir koşul öne sürmeksizin görüşmelere oturmaya çağırdı.

BBC’ye bir demeç veren Netanyahu, “Görüşmelere başlamadan bir sonuca ulaşamazsınız. Görüşmeler yapılması üstüne görüşme yapmaya devam ettikçe ki son 2,5 yıldır yaptığımız bu; fazla ileriye gidemeyiz.” dedi.

Geçen hafta ABD, BM, AB ve Rusya’dan oluşan Orta Doğu Dörtlüsü, İsrail ve Filistinlileri bir ay içinde görüşmelere yeniden başlamaya çağırmış ve 2012 yılı sonuna dek bir anlaşmaya varılmasının amaçlanmasını istemişti.

 

(tuicakademi-BBC)

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Orta Güçler Çok Kutuplu Bir Dünya Yaratacak

Dani Rodrik - Cambridge Bu yazı ilk olarak 11 Kasım...

Amerika Bir Sonraki Sovyetler Birliği mi?

Harold James, Princeton Üniversitesi'nde Tarih ve Uluslararası İlişkiler Profesörü. Bu...

Stabil Kripto Paralar Doların Küresel Statüsünü Koruyabilir

Paul Ryan, ABD Temsilciler Meclisi'nin eski sözcüsü (2015-19), American...

Avrasya’da Kolektif Güvenlik: Moskova ve Yeni Delhi’den Bakışlar

Collective Security in (Eur)Asia: Views from Moscow and New...