1960 yılında Fransa’dan bağımsızlığını kazanan ve 2003 yılından itibaren fiilen bölünmüş durumda olan Batı Afrika ülkesi Fildişi Sahili’nde, şiddetli çatışmaların 5. gününe girildi. Geçen yıl yapılan, ülkedeki bölünmeyi ortadan kaldıracağı umut edilen seçimlerin akabinde Bağımsız Seçim Komisyonu’nun açıkladığı sonuçları kabul etmeyen Cumhurbaşkanı Laurent Gbagbo görevi bırakmayı reddedince ülke yönetilemez hale gelmişti. Uluslararası toplumun cumhurbaşkanı olarak tanıdığı Alassane Outtara’ya bağlı güçler görevden inmeyi reddeden Laurent Gbagbo’nun başkanlık sarayını ele geçirdiklerini belirtiyorlar. Bağımsız kaynaklarca henüz bu bilginin doğruluğu açıklanmazken, gece boyunca Gbagbo’nun başkanlık sarayı çevresinde ve ülkenin en büyük kenti olan Abidjan’da çatışma sesleri duyulduğu kaydedildi.
Birleşmiş Milletler’in (BM) Fildişi Sahili Özel Temsilcisi Choi Young-jin, BBC’ye yaptığı açıklamada, son iki günde 11 BM barış gücü askerinin kasıtlı olarak açılan ateş sonucu yaralandığını belirtmiş, akılsızca ve pervasızca bulduğu bu davranışın sona ermemesi durumunda Laurent Gbagbo’ya sadık güçleri hava saldırısı düzenlemekle tehdit etmişti.
Bugün alınan bilgilere göre Fransa ve Birleşmiş Milletler’e bağlı askeri güçler helikopterlerle Gbagbo’nun başkanlık sarayı çevresini vurdu. BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon müdahalenin, sivilleri koruma amaçlı bir harekât olduğunu ve Laurent Gbagbo’ya karşı savaş ilan edilmiş gibi algılanmaması gerektiğini dile getirirken, Fransa’da kararının gerekçesini sivilleri korumak olarak açıkladı. 11.800’ü Abidjan’da olmak üzere ülkede toplam 12.200 vatandaşı olduğu bilinen Fransa, vatandaşlarına kendi güvenlikleri için kentin üç noktasında toplanma çağrısı yaptı.
Geçen hafta taarruza geçen Outtara güçleri, ülkenin yüzde 80’ine yakın kısmını denetim altına alarak, Yeni Kuvvetler adlı silahlı güçlerin komutanları Abidjan’ı en geç birkaç günde ele geçireceklerini açıklamışlardı. Çatışmalar esnasında özellikle batıdaki Duekoue kentinde yüzlerce sivil öldürülmüştü. Şimdi ise binlerce kişi evlerinde su ve elektrik olmaksızın mahsur durumda kargaşanın bitmesini umut ediyor. Kakao üretiminde dünya lideri olan ülkede çatışmalar sebebiyle üretim yapılamıyor.
(tuicakademi-bbc)