Fas 1975 yılında eski İspanyol sömürgesi Batı Sahra’yı topraklarına katmıştı, daha sonrasında Cezayir’in destek verdiği bağımsızlık yanlısı Polisario Cephesi ile Fas yönetimi arasında başlayan gerginlik devam etmektedir. Fas, bölgenin kendi egemenliğinde kalması gerektiğini savunurken Polisario Cephesi, Batı Sahra’nın bağımsız devlet olduğunu ileri sürmektedir. Polisario Cephesi, 1991’de BM’nin ara buluculuğunda varılan ateşkes anlaşmasına kadar Fas güvenlik güçlerine karşı silahlı mücadele devam etmekteydi. Ateşkes anlaşmasından bu yana Batı Sahra’nın statüsüyle ilgili görüşmeler başarıya henüz ulaşamadı.
Fas haber ajansı olan MAP’ın, Dışişleri Bakanı Nasır Burita’nın açıklamalarına dayandırdığı haberde, Kral 6. Muhammed’in Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres’le telefonda görüştüğü belirtildi. Alınan habere göre, 6. Muhammed, Guterres’e, “40 yılı aşkın bir süredir devam eden bu sorunda Polisario Cephesi’ni destekleyen Cezayir’in büyük payı var.” İfadesini kullandı. Ülkesinin Polisario Cephesi’nin provokatif eylemlerine karşı olduğunu belirten 6. Muhammed, yapılan eylemlerin ateşkesi tehdit ettiğini ve BM kararları ile uluslararası kanunları çiğnediğini ifade etti. Fas BM Daimi Temsilcisi Ömer Hilal, geçen pazar günü BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’e mesaj iletti. Batı Sahra bölgesinde tehlikeli gelişmelerin yaşandığını, Polisario Cephesi’nin provokasyon ve sansasyonel eylemlerle savaş çıkarmaya neden olacağını belirtmişti. Fas’ın bu iddialarının ardından, BM Batı Sahra Referandum Misyonu (MINURSO) gözlemcileri tarafından açıklama yapıldı. Bölgede herhangi bir askeri hareketliliğin tespit edilmediği duyurulmuştu.
Fatma Nur Karanis
o-Staj 2018 AFRAM Stajyeri
Kaynakça:
- Anonim(2018), Dünya Bülteni, Fas Kral’ndan Cezayir’e suçlama <http://www.dunyabulteni.net/afrika/419763/fas-kralindan-cezayire-suclama>, erişim: 7 Nisan 2018.
- Anonim(2018), Fas Kralı’ndan Cezayir’e Suçlama, <https://www.haberler.com/fas-krali-ndan-cezayir-e-suclama-10725067-haberi/> , erişim: 7 Nisan 2018.