Almanya Anayasa Mahkemesi, Almanya’nın Euro bölgesinde borçlarını ödeme sorunları yaşayan diğer ülkelere sağladığı mali yardımların anayasaya uygun olduğuna hükmetti.
Buna karşın mahkeme, gelecekte bir kurtarma fonunun devreye sokulması gerekirse, hükümetin Almanya adına mali destekte bulunmadan önce parlamentonun onayını alması gerektiğini bildirdi.
Bu koşul Euro bölgesi genelinde borç krizine karşı alınacak önlemleri yavaşlatabilir.
Önlemlerin hayata geçirilme hızı zaten yavaş olduğu gerekçesiyle eleştiriliyordu.
Almanya hükümetinin Yunanistan ve Portekiz gibi borç krizine giren ülkelere kurtarma fonu kurması, Alman kamuoyunda geniş çaplı tartışmalara neden olmuştu.
Avrupa Birliği konusunda kuşkucu bir çizgiye sahip, altı önde gelen Alman siyasetçi konuyu Almanya Anayasa Mahkemesi’ne taşımıştı. Mahkemenin kararı, Euro bölgesinde borç krizi ile mücadele stratejisine etkisi nedeniyle merakla bekleniyordu.
Avrupa Birliği’nin en büyük ve en güçlü ekonomisine sahip olan Almanya’nın atacağı adımlar, birlik bünyesinde ekonominin gidişatı üzerinde önemli etkiye sahip.
Koalisyondan Farklı Sesler
Almanya’nın en popüler gazetelerinden biri olan Bild’de bugün yayınlanan bir mülakat da, Euro bölgesi hakkında iktidar koalisyonu içinde görüş farklılığına işaret ediyor.
Başbakan Angela Merkel liderliğindeki hükümeti oluşturan üç partiden biri olan Hıristiyan Sosyal Birlik Partisi Başkanı Hörst Seehöfer, Yunanistan’ın 17 üyeli Euro bölgesinden ayrılması olasılığını dışlamadı.
Seehöfer “Yardım ve bütçe disiplini konusunda atılan adımların başarılı olmasını bekliyorum ama böyle bir olasılığın tamamen dışlanabileceğini zannetmiyorum” dedi.
Bu yorumlar Başbakan Merkel’in açıklamalarıyla çelişiyor. Merkel Yunanistan’ın Euro bölgesinden ayrılması gibi ‘bir olasılığın hiç bir şekilde olmadığını’ söylemişti.
Diğer taraftan, Almanya’nın zorda olan ülkelere mali yardımı, bugün Almanya federal parlamentosunda da görüşülüyor. Alman milletvekilleri AB’nin kurtarma fonunun güçlendirilmesi teklifini tartışacaklar.
Angela Merkel en başta kendi saflarından bazı milletvekillerinin plana karşı oy kullanma tehdidiyle karşı karşıya. Bu milletvekilleri Almanya’nın gelecek nesillerini büyük bir borç yükü altında bırakma riskini göze alamayacaklarını söylüyorlar.
(tuicakademi-BBC)