Slovakya parlamentosu bugün Avrupa Mali İstikrar Fonu’nun genişletilmesi planlarını oylayacak. Planların yürürlüğe girebilmesi için, Euro kullanan 17 ülkenin hepsi tarafından onaylanması gerekiyor.
Malta dün akşam fonun genişletilmesini onayladı. Slovakya ise, planların oya sunulacağı son Euro bölgesi ülkesi. Ancak, Slovakya Parlamentosu’ndaki oylamanın sonucu şüpheli. Çünkü koalisyon ortağı partiler bu konuda uzlaşamadı.
Koalisyonun küçük ortağı Özgürlük ve Dayanışma Partisi fonun, Yunanistan gibi çok fazla borcu bulunan ülkelere yardım için kullanılmasına şiddetle karşı.
Koalisyon içinde uzlaşma olmazsa, hükümet onay için muhalefetin desteğini almak zorunda.
Sonuç Şüpheli
Ancak muhalefet partileri, destek karşılığında erken genel seçimlere gidilmesini talep ediyor.
Başbakan Iveta Radikova görüşmelerin bugün de devam edeceğini açıkladı.
Geçen Temmuz ayında üzerinde uzlaşılan planlara göre, 440 milyar Euro’luk fonun daha da büyütülmesi öngörülüyor.
Ayrıca, fonla Euro bölgesi ülkelerinin borç tahvillerinin satın alınması ve üye ülkelerle, bu ülkelerin bankalarına kredi verilmesi öngörülüyor.
Ancak şimdi bu planlar da yetersiz bulunuyor. Piyasalar, fonun etkili olabilmesi için, fondaki paranın 2 trilyon Euro’ya yükseltilmesi gerektiğini belirtiyor.
Almanya Başbakanı Angela Merkel geçen Pazar günü Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’yle yaptığı görüşmeden sonra, ‘iki ülkenin de Avrupa bankalarını borç krizinden korumak için gerekeni yapma konusunda kararlı olduğunu’ söylemişti.
Bu taahhüt, piyasalardaki güveni arttırdı ve Dow Jones indeksi günü yüzde 3’lük yükselişle kapattı.
Piyasalar şimdi Euro kriziyle başa çıkılması için daha kapsamlı önlemler alınmasını bekliyor. Bu önlemlerin gelecek ay Cannes’ta yapılacak G-20 toplantısında açıklanması bekleniyor.
(tuicakademi-BBC)