Ülkenin iktidar koalisyonu Etiyopya Halkları Devrimci Demokratik Cephesi’nin gerçekleştirdiği yürütme kurulu toplantısında iki ülke halkı arasındaki barışa duyulan ihtiyaca vurgu yapılarak, sınır gerginliğini çözüme kavuşturacak Cezayir Anlaşması maddelerinin uygulamaya konulması kararı alındı.
Toplantıda komşu Eritre’ye herhangi bir şart öne sürmeksizin 2000 yılında alınan kararlar çerçevesinde aynı adımı atma çağrısı yapıldı. Hükümet, barış anlaşmasıyla kurulan sınır komisyonunun, Badme kasabası da dâhil, aidiyeti tartışmalı toprakları Eritre’ye veren kararını kabul edeceğini bildirdi.
Eritre’nin 1993 yılında Etiyopya’dan bağımsızlığını kazanması sonrasında iki ülke arasında sınır anlaşmazlıkları yüzünden 1998-2000 yılları arasında meydana gelen savaşta on binlerce insan hayatını kaybetmiş, 2000 yılında Cezayir Barış Anlaşması’nı imzalamış olsalar da birbirlerine karşı düşman kalmışlardı.
Ülkenin yeni başbakanı Abiy Ahmed, nisan ayında mecliste yaptığı ilk konuşmasında, Etiyopya ile aynı dil ve kültürü paylaşan Eritre’ye zeytin dalı uzatarak iki devlet arasında ki anlaşmazlıkları çözmeye hazır olduğunu ifade etmişti.
Abiy Ahmet, “Eritre hükümetini aynı pozisyona getirmeye, iki kardeş ülke arasında gelecekte barış ve istikrar sağlamaya ve bunu sürdürecek bağlılığımızı kurmaya çağırıyoruz.” açıklamasında bulundu.
Yakın tarihte çok sayıda ölümle sonuçlanan olaylara tanık olan Eritre ve Etiyopya, bu hamle ile barışçıl ilişkiler inşa etmek konusunda ilk adımı atarak geleceğe yönelik doğru bir hamlede bulunmuşlardır. Bu, kıtanın birlik ve beraberliği içinde önem arz eden bir durumdur.
Büşra GÜRSOY
o-Staj 2018 AFRAM Stajyeri
Kaynak:
- Schwartz Arielle (2018), Ethiopia in peace agreement with Eritrea, <https://mg.co.za/article/2018-06-06-ethiopia-in-peace-agreement-with-eritrea> erişim: 7 Haziran 2018
- Aktaş Tufan (2018), Etiyopya’dan Eritre ile kalıcı barışı sağlayacak karar, <https://www.aa.com.tr/tr/dunya/etiyopyadan-eritre-ile-kalici-barisi-saglayacak-karar-/1166655> erişim: 7 Haziran 2018
Fotoğraf: