Etiyopya, İngilizlerden Tarihi Eserlerini Geri İstiyor

 

150 yıl önce İngiliz birlikleri tarafından alınan hazineler, şu anda bulunduğu Victoria ve Albert Müzesi’nden uzun vadeli bir kredi karşılığında Etiyopya’ya iade edilebileceğini söylendi.

5 Nisan Perşembe günü açılan “Maqdala 1868” adlı sergide müze koleksiyonundaki bir taç, bir kadeh, bir gelinlik ve bir mücevher öğeler arasında yer alıyor.

 

Londra’da ki Etiyopya Büyükelçiliği ile istişare halinde düzenlenen ve Maqdala Savaşı’nın 150. yıl dönümünü için hazırlanan sergi öncesinde, Victoria ve Albert Müzesi müdürü Tristram Hunt, Sanat Gazetesi’ne yaptığı açıklamada :“Büyükelçiye açık bir açıklamada, eğer Etiyopya Maqdala maddelerinin devamıyla ilgilenirse yardım etmeye hazır olacağımızı söyledi” dedi.

 

Müzenin sözcüsü ise, “Koleksiyonun uzun vadeli kredileri de dahil olmak üzere daha fazla iş birliği hakkında çoktan tartışmalar yapıldı” açıklamasında bulundu.

Londra merkezli bir eğitim kurumu olan Sanat ve Hukuk Enstitüsü direktörü Alexander Herman, “Bu, kültürel nesnelerin geri dönüşüne yönelik ciddi bir iddianın olduğu çok iyi bilinen bir durum” dedi. “Büyük bir İngiliz enstitüsü prensipte, bir tür paylaşım düzenlemesine veya krediye açık olmak konusunda en azından kararlaştırdı.” diye ekledi.

 

V&A web sitesi, müzenin Etiyopya hazineleri koleksiyonunu, “İngiliz müzelerinin başkalarının kültürel varlıklarını edinmesini sağlayan emperyal süreçlerin huzursuz edici bir hatırlatıcısı” olarak tanımlamaktadır. Sadece emperyal süreçlerin hatırlatıcısı olmayıp aynı zamanda devam eden bir üstünlük göstergesi olarak algılanabilir ve incitici olabilir.

 

Deniz ÜRESİN

o-Staj 2018 AFRAM Stajyeri

 

 

 

 

 

 

Kaynak:

 

 

 

 

 

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Yapay Zeka Diplomasisi: AI Diplomasisinin Yükselen Çağı

The Emerging Age of AI Diplomacy To compete with China,...

Kolektif Kimlik Bağlamında Sosyal Bütünleşme: Gezi Parkı Olaylarından Bir Perspektif

Fazilet Bektaş Sivil Toplum Çalışmaları o-Staj Programı Özet Bu çalışma, uluslararası alan...

Teknolojinin İpek Yolu: Otoriterleşme ve Çin’den Dünyaya Uzanan Dijital Otoriteryanizm

Nazlı Derin Yolcu Sivil Toplum Çalışmaları o-Staj Programı Özet Dünyada geçmişten günümüze...

Arap Baharı ve Demokratikleşme: Tunus ve Mısır’da Sivil Toplumun Karşılaştırmalı Rolü

Ayça Özalp  Sivil Toplum Çalışmaları o-Staj Programı Giriş Demokratikleşme ve sivil toplum...