Etiyopya’da işkenceleriyle bilinen cezaevinin kapatılacağı ve siyasi mahkûmların tutulduğu ilk kez kabul edilerek serbest bırakılacakları ve işkenceleriyle bilinen cezaevinin kapatılacağı Başbakan Hailemariam Desalegn tarafından açıklandı.
Bu hamle ülkede süregelen baskıcı bir dönemin sona ermesi için önemli bir adım olarak okunabilir. The Guardian’ın haberine göre, ‘’ herkesin demokratik alanını genişletmek’’ için verdiği ‘’sürpriz haber’’ ülkede büyük bir mutlulukla karşılandı.
Basın toplantısında konuşan Desalegn hâlihazırda tutuklu olan siyasi mahkûmların davalarının iptal edileceğini ya da affedileceğini ifade ederek Maekelawi olarak bilinen ünlü cezaevinin kapatılıp, müzeye dönüştürüleceğini söyledi. Ayrıca siyasi mahkûmların serbest bırakılmasının “ulusal uzlaşmayı teşvik etmeyi” amacı içerdiğini ve hükümetin, protestoları “terör” ile ilişkilendirmekten vazgeçtiğini vurguladı.
Duyuru, hükümete karşı Kasım 2015’te başlayan bir protesto dalgası sonrasında geldi. Etiyopya İnsan Hakları Komisyonu’nun geçen Nisan ayında açıkladığı rapor, bu protesto gösterileri sırasında yüzlerce insan öldürüldüğünü ve on binlerce kişinin hapse atıldığını göstermektedir.
Bir süredir hapsedilen Analist Seyoum Teshome, bunun iyi bir ilk adım olduğunu söylemesine karşın, ülkeyi demokratik yola geri döndürmek için daha birçok adımın atılması gerektiğini söyledi.
“Anti-terör yasası, medya hukuku, tüm bunlar reforma tabi tutulmalıdır” dedi. “Rejim neredeyse meşruiyetini kaybediyor. Bütün siyasi alanlarda köklü değişiklikler yapmaları gerekiyor ve çökmüş olan anayasal demokrasinin yeniden inşa edilmesi gerekiyor. “
Uluslararası Af Örgütü hükümetin sözünü hemen yerine getirmesi gerektiğini söyledi. Etiyopya araştırmacısı Fisseha Tekle, “Etiyopya yetkililerini, bugünkü kararı derhal ve koşulsuz olarak serbest bırakarak mümkün olan en kısa sürede uygulamaya davet ediyoruz. Yetkili makamlar, aşırı anti-terörizm bildirgesi de dâhil olmak üzere baskıcı yasaları kaldırmalı ya da büyük oranda değiştirmelidir’’ dedi.
Ayrıca ” Maekelawi cezaevinin kapatılması söz konusu olsa da kapatma, orada yaşanan dehşet verici olayların göz ardı edilebileceği anlamına gelmemelidir. Cezaevi, yıllardır Etiyopya yetkilileri tarafından, barışçı protestocular, gazeteci ve muhalefet figürler de dâhil olmak üzere, muhalif olmaya cesaret eden herkesi vahşice sorgulamak için kullanan bir işkence odası olarak işlev gördü’’ dedi.
Fisseha Tekle, bu hamlenin ülkede insan hakları için yeni bir devir açacağını ancak işkence ve diğer kötü muamele iddialarının etkin bir şekilde araştırılması ve sorumluların adalete teslim edilmesi gerektiğini söyledi. Ayrıca birçok mahkûmun kaderi bilinmemekle birlikte bazı barışçıl muhalifleri serbest bırakmak yeterli olmadığını; 1991 yılından bu yana yaşanan olaylar hakkında soruşturma başlatılması gerektiğini ifade etti.
Merve ACAR – AFRAM Stajyeri
Kaynak:
- Schem, Paul (2018), Ethiopia Plans to Release Some Imprisoned Politicians in Bid For National Dialogue, < https://www.washingtonpost.com/world/africa/ethiopia-announces-release-of-political-prisoners-in-bid-for-national-dialogue/2018/01/03/ae181a6a-f085-11e7-b390-a36dc3fa2842_story.html?utm_term=.2c95637f4d23 >, erişim: 1.04.2018
- Maclean, Ruth (2018), Ethiopia Says It Will Free All Political Prisoners, <https://www.theguardian.com/world/2018/jan/03/ethiopia-says-free-all-political-prisoners>, erişim: 1.04.2018
içeriklerin düzeltilmesi gerekiyor. çok sayıda hatalı, bozuk cümle var.
Merhaba, Afram stajyeri olarak yaptığım ilk çalışma olduğu için ve yabancı kaynaklardan çevirilerle yazıldığı için hatalar olmuş olabilir. Uyarılarınızı dikkate alacağım, teşekkürler.