ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad’ın istifa etmesiyle ilgili olarak, Washington yönetiminin diğer ülkelerin seslerini çıkarmasını istediğini söyledi.
Amerikan CBS televizyonunda Scott Pelley ile mülakat yapan Clinton, “ABD’nin henüz niçin Esad’a istifa etmesi çağrısında bulunmadığı” sorusuna, diğerlerinin seslerini çıkarmasını beklediklerini belirterek, ABD’nin, Esad’ın meşruiyetini kaybettiği hakkındaki açıklamaların “çok açık” olduğunu vurguladı.
Ayrıca, ABD, gelirinin üçte ikisini petrol ve doğalgazdan sağlayan Suriye’ye uygulanacak yaptırımlar için diğer ülkelerin desteğini almaya çalışıyor.
Clinton, özellikle Çin ve Hindistan gibi enerji yatırımları nedeniyle Suriye lideri Beşar Esad üzerinde, önemli ölçüde baskı oluşturabilecek ülkelerden destek istedi. Ayrıca Rusya’ya da Suriye’ye silah satmaya son vermesi çağrısında bulundu.
Clinton, diğer ülkelerinde desteğini almadan, ABD’nin Esad’ın görevden ayrılması çağrısı yapmak istemediğini de sözlerine ekledi.
Washington hafta içinde Suriye’ye yönelik yaptırımlar listesine bir ticari bankayla bir cep telefonu şirketini de etklemiş, yenilerinin de geleceği uyarısında bulunmuştu.
Avrupa’nın Yatırım Üssü Suriye
Özellikle enerji sektöründe Avrupa ülkeleri için önemli bir merkez olan Suriye’ye karşı yapılan bu yaptırım çağrısının İtalya, Hollanda, Fransa ve Almanya gibi Suriye’de önemli yatırımları bulunan ülkelerden nasıl bir cevap alacağı merakla bekleniyor.
Bu ülkelerin tümü Suriye’den petrol alırken, Hollandalı-İngiliz petrol devi Royal Dutch Shell ve Fransız Total şirketleri Suriye’de petrol keşif ve üretim faaliyeti gösteriyor. Bir diğer önemli şirket ise Petro-Canada.
(tuicakademi-CNN-ntvmsnbc)