Erdoğan, Kosova Cumhurbaşkanı’na Ateş Püskürdü

Kosova’da bulunan 6 FETÖ suçlusu, Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) tarafından alınıp Türkiye’ye getirildi. Tutuklanan suçlular, 15 Temmuz Darbesi Paralel Devlet Yapılanmasının üst düzey mensuplarındandı.
Kosova Cumhurbaşkanı Hashim Thaçi, gözaltına alınan suçluların yalnızca Kosova için ulusal güvenliğe tehdit unsuru oluşturdukları gerekçesiyle sınır dışı edildiklerini belirtti. Geçmişte de, ulusal güvenliği tehlikeye atanlara aynı muameleyi yaptıklarını hatırlatan devlet başkanı, soruşturma organlarının olayı el aldıklarını söyledi. Konu ile ombudsman (arabulucu) bağımsız bir şekilde ilgilenecek.
Cumhurbaşkanı Thaçi, gerçekleşen olayın münferit bir olay olduğunu ve kimsenin Kosova’nın uluslararası hukuka aykırı davranıldığı şeklinde suçlama yapmamasını istedi. Cumhurbaşkanı Thaçi, ulusal güvenlik konuları ile insan hak ve özgürlükleri arasındaki çizginin en demokratik ülkelerde bile zor ayırt edildiğini şu sözlerle ifade etti, “Kosova, bu açıdan istisna teşkil edemez. Çünkü, diğer demokratik ülkelerde olduğu gibi ülkemizdeki terör ve casusluk eylemleri, olabildiğince en gelişmiş şekilde yapılıyor. Bunu, Kosova’nın ulusal güvenliğini muhafaza eden organların bazı yasa dışı eylemini haklı göstermek için söylemiyorum. Teröre, fundamentalizme ve ülkemizdeki casusluk eylemlerine karşı mücadelenin ne kadar zor olduğunu anlatmak için söylüyorum.”
Olaylardan sonra dikkat çeken ise, Kosova Başbakanı Ramush Haradinaj’ın, Kosova İçişleri Bakanı Flamur Sefaj ve İstihbarat Ajansı Başkanı Driton Gashi’yi görevden alması oldu. Recep Tayyip Erdoğan bu olay üzerine, Haradinaj’a sert sözler sarf etti. “Ey Kosova’nın Başbakanı. Kimin talimatıyla sen böyle bir adımı attın? Ne zamandan beri Türkiye Cumhuriyeti’ne darbe yapmaya gayret edenleri korumaya başladın? Amerika bir, ikinci sırada biz tanıdık o Kosova’yı. Senin bundan haberin yok mu?’’ şeklinde konuştu.

Erdoğan’ın sözlerine şu ana kadar sessiz kalan Kosova Başbakanı Ramush Haradinaj sessizliğini korurken, Başbakan Yardımcısı ve NİSMA Başkanı Fatmir Limaj’dan yanıt geldi ve “Halk hariç, hiç kimse ve hiçbir şey Kosova Hükümeti ve Başbakanını tehdit edemez, sadece halk çünkü o görevi verir, o güçlendirir ve o uzaklaştırır. Ne kadar güçlü olursa olsun hiçbir devlet, hiçbir lider, hiçbir ülke bizlere Kosova Cumhuriyeti’ni kim yönlendirecek ve kim yönetecek söyleyemez. Biz, bağımsız bir devletiz. Kosova Cumhuriyeti Başbakanı ülkenin çıkarlarını korumuş ve Kosova Anayasası’nı uygulamıştır.” sözlerini kullandı.
Olaya sadece başbakan yardımcısından değil, NİSMA Milletvekili Billal Sherifi’den de Facebook üzerinden bir açıklama geldi ve Sherifi açıklamasında, Türkiye’ye dair “Diktatörle ilişki, genellikle demokratik ülkelerin ve toplumların liderlerini birleştiren ortak değerlere dayanan bir ilişki değildir!” sözlerini kullandı.

Türkiye’nin, Balkanlar’a dair barışçıl yaklaşımını ve Kosova’nın bağımsızlığını sonuna kadar destekleyen dost bir ülke olduğunu düşününce, Kosova’nın bu hareketi Türkiye ile kurdukları dostça ilişkiye gölge düşürür niteliktedir. Türkiye için hassas bir konu olan 15 Temmuz darbe girişimcileri için Kosova’nın da aynı hassasiyeti göstermesi beklenirdi. Henüz, Kosova Başbakanı Ramush Haradinaj’dan bir açıklama gelmemesi nedeniyle gerçekleştirilen ‘görevden almaların’ sebebi tam olarak bilinmemektedir. En doğru değerlendirme sessizliğini bozan başbakanın sözlerinden sonra yapılacaktır.

Simge ŞAHİN
o-Staj 2018 BALKAM Stajyeri

Kaynakça:

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Yapay Zeka Diplomasisi: AI Diplomasisinin Yükselen Çağı

The Emerging Age of AI Diplomacy To compete with China,...

Kolektif Kimlik Bağlamında Sosyal Bütünleşme: Gezi Parkı Olaylarından Bir Perspektif

Fazilet Bektaş Sivil Toplum Çalışmaları o-Staj Programı Özet Bu çalışma, uluslararası alan...

Teknolojinin İpek Yolu: Otoriterleşme ve Çin’den Dünyaya Uzanan Dijital Otoriteryanizm

Nazlı Derin Yolcu Sivil Toplum Çalışmaları o-Staj Programı Özet Dünyada geçmişten günümüze...

Arap Baharı ve Demokratikleşme: Tunus ve Mısır’da Sivil Toplumun Karşılaştırmalı Rolü

Ayça Özalp  Sivil Toplum Çalışmaları o-Staj Programı Giriş Demokratikleşme ve sivil toplum...