Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’na “21. Yüzyılın Lideri” Ödülü

Bosna-Hersek’in başkenti Saraybosna’da merkezi bulunan ve eski Hırvatistan Devlet Başkanı Styepan Mesiç’in onursal başkanlığını yaptığı, üyelerinin çoğu Boşnak, Hırvat ve Sırp entelektüellerden oluşan ”Internatıonal League of Humanists” (Uluslararası Hümanistler Ligi), Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nu ”21. yüzyılın lideri” ödülüne layık gördü.

Uluslararası Hümanistler Ligi Genel Sekreteri Zdravko Şurlan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, eski Yugoslavya’nın entelektüellerinin girişimiyle 1974 yılında Dubrovnik’te temelleri atılan, 1976 yılında ise ABD’nin Philadelphia kentinde aralarında Türkiye’den 7 kişilik heyetin de bulunduğu katılımcılarla Uluslararası Hümanistler Ligi’nin kurulduğunu ve bugüne kadar birçok önemli çalışmaya imza attıklarını söyledi.

Kendilerinin bugüne kadar Saraybosna’yı savaştan sonra ziyaret eden Papa 2. Jean Paul ile 2010 yılında yaşamını yitiren Uluslararası Olimpiyatlar Komitesi Başkanı Juan Antonio Samaran’a ödül verdiklerini belirten Şurlan, bu defa Bosna-Hersek ve Balkanlar’da barış ve diyaloğa sağladığı katkılarından dolayı Davutoğlu’nu ödüle layık gördüklerini kaydetti.
Türkiye’nin ve Davutoğlu’nun bugüne kadar Bosna-Hersek için çok önemli çabalar sarf ettiğini belirten Şurlan, ”Özellikle Dışişleri Bakanı Davutoğlu, eski Yugoslavya’nın dağılmasıyla ortaya çıkan küçük ülkelerin birbiriyle yaklaşmasına önemli katkı sağladı” dedi.

Şurlan, Davutoğlu’nun, Balkanlar’da yer alan ülkeleri, birbirini sayan ve birbiriyle uzlaşan, bölgeyi barış ve istikrar haline getirmek için çaba gösterdiğini vurgulayarak, şunları kaydetti: ”Biz de Ahmet Davutoğlu’nun Balkanlar ve Bosna-Hersek için yaptığı bu çalışmaları görmezden gelemezdik. Kendisi diyalog kültürüne ölçülemez katkı vermiştir. Davutoğlu, barışın, diyaloğun kapılarını aralayan, bu dalgalı topraklarda nasıl bir arada yaşanması gerektiğinin yolunu gösteren bir liderdir. Bu yüzden Uluslararası Hümanistler Ligi Başkanlığı, kendisini 21. Yüzyıl’ın lideri ilan etme kararı aldı. Bu nedenle kendisine 21. Yüzyıl’ın lideri ödülü vereceğiz.”

-BOŞNAK, HIRVAT VE SIRPLARIN ORTAK KARARI-

Davutoğlu’na layık görülen ödülün, Bosna Hersek’i tek, herkesin eşit haklara sahip olduğu ülke olarak gören Boşnak, Hırvat ve Sırpların ortak bir kararı olduğunu dile getiren Zdravko Şurlan, sözlerini şöyle sürdürdü:

”Ödülün takdimi için bir komisyon kurduk. Aynı zamanda Türkiye’nin Dışişleri Bakanlığı ile de bu konuyu görüşeceğiz. Çünkü bu ödülü Sayın Bakan Davutoğlu’nun yıl başına kadar programının uygun olduğu bir zaman sürecinde düzenlenecek törenle takdim etmek istiyoruz. Herşey elbette Sayın Davutoğlu’nun programındaki uygun zaman dilimine bağlıdır.
Bizim 160 ülkede üyemiz bulunuyor, bütün bu ülkelerde faaliyetteyiz, bu nedenle bu ödülü en üst düzey katılımla Sayın Davutoğlu’na vermek istiyoruz. Davutoğlu, 21. Yüzyıl’ın lideridir ve bu hümanizmin en yüksek armağanıdır.”

Bakan Davutoğlu’na bu ödülün verilmesi konusunun gündeme geldiği sırada Boşnak, Hırvat ve Sırp üyelerin tamamının bu konuda uzlaştığını ve ortak görüş beyan ettiğini ifade eden Zdravko Şurlan, şunları kaydetti:

”Bu durum da Davutoğlu’nun, Bosna-Hersek’te her üç millet arasında aynı şekilde sayıldığının ve politikalarının takdir edildiğinin göstergesidir. Kendisi (Davutoğlu), uluslararası alanda tanınmış sınırlar içerisinde, demokratik bir şekilde, her milletin eşit haklara sahip olduğu bir Bosna-Hersek’i görmek istiyor ve bu prensipler için gayret gösteriyor.

Biz kendisinin Balkanlar’daki ve özellikle Bosna-Hersek’teki misyonuna büyük değer veriyoruz. Çünkü bu lider bizim problemlerimizi, bize neler olduğunu, geçmişimizi iyi biliyor. Bu lider, Bosna-Hersek’i birçok kere modern bir şekilde yapılanmış bir devlet olarak görmek istediğini vurgulamıştır. Kendisi, ‘Bosna-Hersek’i dışarıdan gelenlerin değil, kendi vatandaşlarının inşa etmesi gerektiğini ve onların orijinal eseri olması gerektiğini’ defalarca vurgulamıştır.”

Zdravko Şurlan, Bakan Davutoğlu’nun teorik ve bilimsel anlamda diplomasiyi çok iyi bildiğini ve bu durumunun kişisel olarak da kendisini çok etkilediğini kaydetti.

Bakan Davutoğlu’nu her dinlediğinde etkilendiğini anlatan Şurlan, ”Çünkü kendisi ezbere konuşmuyor. Davutoğlu, bir araştırmacı, diplomat, yazar, tarihçi, filozof ve hümanisttir. Nihayetinde kendisi her insanın dostudur. Kendisi her millete eşit değer veriyor. Bir tek şartı var; o da karşısındakinin adam olmasıdır. Bu yüzden biz kendisinin şahsında ve düşüncelerinde, büyük dostluk tanıdık. Kendisini bu topraklarda seve seve görmek istiyoruz. Çünkü kendisinden öğreneceğimiz birçok şey var.”

 

(AA- Kamu Diplomasisi Koordinatörlüğü)

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Trump II: Yeni Dönemde ABD ve Dünya

Donald Trump, 20 Ocak 2025 itibarıyla ikinci kez ABD...

Uluslararası İlişkiler ve Türk Dış Politikası – Almanak 2024

Almanaklar, internetin yaygın olarak kullanılmaya başladığı yıllara kadar, geçmiş...

AB’nin Ucuz İş Gücü Talebi, Ukrayna’nın Yeniden İnşasını Tehlikeye Atıyor

Bu yazı, uluslararası ilişkiler analisti Andrew Korybko tarafından 9...

Grönland: Dünyanın En Büyük Adası Neden Gündemde?

Donald Trump Jr.,  7 Ocak'ta bu bölgeye bir ziyaret...