Darbeyi Zorlaştıran Anayasa

Darbe ardından kurulan Mısır geçici Cumhurbaşkanlığı, darbe nedeniyle askıya alınan 2012 Anayasa değişikliği taslağının tamamlandığını belirtti. Cumhurbaşkanlığının yaptığı açıklamaya göre, yeni anayasa taslağı ‘’yol haritasına’’ bağlı kalınarak tamamlandığı açıklandı.

 

Yeni taslak 10 kişilik bir komite tarafından hazırlandı. Anayasada yapılan değişiklikler, siyasi parti ve heyet temsilcilerinden oluşan 50 kişilik bir komite tarafından değerlendirilecek. Son aşamada ise anayasa halk oylamasına sunulacak. Yapılan açıklamada Şura Meclisi’nin feshedilip tüm yasama yetkilerinin Millet Meclisi’ne devredileceği belirtildi.

Hazırlanan yeni anayasa taslağına göre Mısır’da parlamenter sisteme yakın bir karma sisteme geçileceği belirtilerek parlamentodaki çoğunluğun hükümeti oluşturacağını, başbakan ve devlet başkanının yürütme yetkisine dahil olacağı açıklandı.

Cumhurbaşkanlığı görevinin süresi ve dönemi değiştirildi. Bundan sonra cumhurbaşkanının görev süre 4 yıl olacak. Ayrıca bir aday 2 dönemden fazla seçilemeyecek. Taslakta, cumhurbaşkanının anayasayı ihlal etmesi ve vatana ihanet etmesi durumunda milletvekillerinin üçte birinin gensoru vermesiyle suçlanması, halkın düzenlediği gösteriler ne kadar büyük olursa olsun cumhurbaşkanının görevden alınmaması maddeleri de yer aldı.

(TUİÇ Akademi, AA, Dünya Bülteni)

Yağmur ILGAR

TUİÇ Stajyeri

 

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Orta Güçler Çok Kutuplu Bir Dünya Yaratacak

Dani Rodrik - Cambridge Bu yazı ilk olarak 11 Kasım...

Amerika Bir Sonraki Sovyetler Birliği mi?

Harold James, Princeton Üniversitesi'nde Tarih ve Uluslararası İlişkiler Profesörü. Bu...

Stabil Kripto Paralar Doların Küresel Statüsünü Koruyabilir

Paul Ryan, ABD Temsilciler Meclisi'nin eski sözcüsü (2015-19), American...

Avrasya’da Kolektif Güvenlik: Moskova ve Yeni Delhi’den Bakışlar

Collective Security in (Eur)Asia: Views from Moscow and New...