Danimarka 1792’de Trans-Atlantik köle ticaretinin yasaklanmasına rağmen, yasağı uygulamak için acele etmedi. Kural 11 yıl sonra yürürlüğe girdi ve kölelik 1848’e kadar devam etti. Bu süreçte isyan eden Mary Thomas, yargılandı ve Kopenhag’daki bir kadın cezaevine kaçtı.
Halk heykellerinin çoğunun beyaz adamları temsil ettiği Danimarka’da, Jeannette Ehlers ve La Vaughn Belle adlı iki sanatçı, Karayipler’deki Danimarkalı sömürge yönetimine karşı ateşli bir isyan başlatmış olan 19. yüzyıldan kalma Kraliçe Mary Thomas’ın çarpıcı heykelini ortaya çıkardı.
Bu heykel, Danimarka’nın ilk siyah heykeli olarak dikkat çekiyor. Ben Kraliçe Meryem adıyla anılan heykel, bir zamanlar şeker ve rom için kullanılan bir deponun, hapishaneden yaklaşık bir mil uzakta bulunan cephesinde yer alıyor. Heykel yaklaşık 23 metre boyunda, kafası sarılı ve çıplak ayakla oturuyor. Geniş sırtlı sandalyede, bir elinde meşaleyi tutuyor diğer elinde ise şeker kamışı kesmek için kullanılan bir alet yer alıyor.
Jeannette Ehlers, “Danimarka’da ki heykellerin yüzde doksan sekizi beyaz erkekleri temsil ediyor.” dedi.
Avrupa’nın son mülteci krizi sonucunda ırk gerginlikleri daha da kötüye gitti. Hükümet 2015’ten beri 67 göçmen karşıtı düzenlemeden geçmiştir. Göçmenler üzerindeki bu baskı, son iki yıl içinde sığınma taleplerinde % 85’lik bir düşüşe neden oldu.
Gamze AZMAN
o-Staj 2018 AÇAM Stajyeri
KAYNAKÇA:
- Mohdin, Aamna (2018), Denmark unveils its first public monument to a black woman, < https://qz.com/1243629/denmark-unveils-its-first-public-monument-to-a-black-woman/>, Erişim: 12.05.2018.
- Sorensen, Martin Selsoe (2018), Denmark gets first public statue of a black woman, a Rebel Queen, < https://www.nytimes.com/2018/03/31/world/europe/denmark-statue-black-woman.html>, Erişim: 12.05.2018.