Cumhurbaşkanı İvanov Dillerin Kullanımı Yasası’nı Veto Etti

Bir yılı aşkın süredir Makedonya’nın siyasi gündeminde önemli bir yer alan Dillerin Kullanım Yasası, mecliste uzun bir süre görüşüldükten sonra 69 milletvekilinin ”evet” oyuyla 11 Ocak’ta kabul edildi. Kabul edilmesinin ardından, Makedonya Cumhurbaşkanı Gjorgje İvanov’un onayına sunulan kararnamenin veto edilip edilmeyeceği merak konusuydu.

İvanov, Dillerin Kullanımı Yasası’nı, Anayasa’ya aykırı gördüğü için ve devletin üniter yapısını tehdit ettiği için onaylamadığını yazılı bir açıklamayla duyurdu.

Bu yasayla ilgili kararnameyi imzalamamak için birkaç nedene değinen İvanov, “Diyalog ve birlikte yaşama ruhu çerçevesinde, adil ve genelde kabul gören yasalar yoluyla çok etnikli bir toplum kurmak yerine biz sadece Arnavutçayı favorize eden, adil olmayan bir yasa getirdik.” şeklinde konuştu.

Makedonya hükümeti yaptığı yazılı açıklama ile kararnamenin veto edilmesinden dolayı duyduğu üzüntüyü dile getirdi. Yazılı açıklamada, Dillerin Kullanımı Yasası’nın Makedonya Anayasası’na uygun olduğunu ve Makedonya’da yaşayan etnik grupların, yasanın kabul edilmesi dahilinde bir bütün içinde yaşamaya devam edeceği belirtildi.

Yasa, yeniden Makedonya Parlamentosu’na gönderildi. Parlamento’dan tekrardan ”evet” oyu alıp geçebilirse Cumhurbaşkanı İvanov’un onayına sunulmadan yürürlüğe konulabilir.

Nuray KARAGÖZ
o-Staj 2018 BALKAM Stajyeri

Kaynakça:

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Yapay Zeka Diplomasisi: AI Diplomasisinin Yükselen Çağı

The Emerging Age of AI Diplomacy To compete with China,...

Kolektif Kimlik Bağlamında Sosyal Bütünleşme: Gezi Parkı Olaylarından Bir Perspektif

Fazilet Bektaş Sivil Toplum Çalışmaları o-Staj Programı Özet Bu çalışma, uluslararası alan...

Teknolojinin İpek Yolu: Otoriterleşme ve Çin’den Dünyaya Uzanan Dijital Otoriteryanizm

Nazlı Derin Yolcu Sivil Toplum Çalışmaları o-Staj Programı Özet Dünyada geçmişten günümüze...

Arap Baharı ve Demokratikleşme: Tunus ve Mısır’da Sivil Toplumun Karşılaştırmalı Rolü

Ayça Özalp  Sivil Toplum Çalışmaları o-Staj Programı Giriş Demokratikleşme ve sivil toplum...