Bir yılı aşkın süredir Makedonya’nın siyasi gündeminde önemli bir yer alan Dillerin Kullanım Yasası, mecliste uzun bir süre görüşüldükten sonra 69 milletvekilinin ”evet” oyuyla 11 Ocak’ta kabul edildi. Kabul edilmesinin ardından, Makedonya Cumhurbaşkanı Gjorgje İvanov’un onayına sunulan kararnamenin veto edilip edilmeyeceği merak konusuydu.
İvanov, Dillerin Kullanımı Yasası’nı, Anayasa’ya aykırı gördüğü için ve devletin üniter yapısını tehdit ettiği için onaylamadığını yazılı bir açıklamayla duyurdu.
Bu yasayla ilgili kararnameyi imzalamamak için birkaç nedene değinen İvanov, “Diyalog ve birlikte yaşama ruhu çerçevesinde, adil ve genelde kabul gören yasalar yoluyla çok etnikli bir toplum kurmak yerine biz sadece Arnavutçayı favorize eden, adil olmayan bir yasa getirdik.” şeklinde konuştu.
Makedonya hükümeti yaptığı yazılı açıklama ile kararnamenin veto edilmesinden dolayı duyduğu üzüntüyü dile getirdi. Yazılı açıklamada, Dillerin Kullanımı Yasası’nın Makedonya Anayasası’na uygun olduğunu ve Makedonya’da yaşayan etnik grupların, yasanın kabul edilmesi dahilinde bir bütün içinde yaşamaya devam edeceği belirtildi.
Yasa, yeniden Makedonya Parlamentosu’na gönderildi. Parlamento’dan tekrardan ”evet” oyu alıp geçebilirse Cumhurbaşkanı İvanov’un onayına sunulmadan yürürlüğe konulabilir.
Nuray KARAGÖZ
o-Staj 2018 BALKAM Stajyeri
Kaynakça:
- Anonim (2018), İvanov, Dillerin Kullanımı Yasası’nı imzalamayacak, <http://timebalkan.com/ivanov-dillerin-kullanimi-yasasini-imzalamayacak/>, erişim: 18.01.2018
Sinisa Jakov Marusic (2018), Macedonia President Vetoes Language Law, <http://www.balkaninsight.com/en/article/macedonia-president-vetoes-language-law-01-17-2018>, erişim: 18.01.2018