Kosova Cumhurbaşkanı Atifete Yahyaga, Sırbistan yönetiminin, Nisan ayında imzalanan Brüksel Anlaşması’nın uygulanmasına devam etmek adına şart olarak öne sürdüğü Af Yasası’nı onayladı. Cumhurbaşkanlığından yapılan yazılı açıklamada, 12 Eylül ‘de Cumhurbaşkanlığına ulaşan yasanın onaylandığı bildirildi. Af Yasası, 11 Temmuz’da Kosova Meclisinde oylanarak kabul edilmişti. Yasanın, Mecliste onaylanmasının ardından, muhalefetteki “Kendin Karar Al” (Vetevendosye) Hareketi milletvekilleri, yasanın Anayasa’ya uygunluğunun incelenmesi için, Kosova Anayasa Mahkemesi’ne başvuruda bulunmuştu. Anayasa Mahkemesi, 3 Eylül’de, oy birliğiyle aldığı kararda, Af Yasası’nın, Kosova Anayasası’na uygun olduğuna açıklamıştı. Başbakan Hashim Thaçi, Af Yasası’nın kabul edilmesini, Sırbistan ile ilişkilerin normalleştirilmesi yönünde atılan büyük bir adım olarak değerlendirdi.
Kosova ile Sırbistan arasında Nisan ayında Brüksel‘de imzalanan anlaşmaya uygun olarak hazırlanan Af Yasası’nda, 69 farklı suçtan hüküm giymiş mahkûmların kısmen ya da tamamen tahliye edilmeleri öngörülüyor. Yasayla birlikte özellikle, ülkenin kuzeyindeki Mitrovitsa’da yolsuzluk gibi suçlardan hüküm giyen Sırplar’ın aftan yararlanabileceği belirtiliyor. Belgede sahtecilik, kamu malına zarar vermek, kundaklama gibi suç işleyenler af yasasından yararlanamayacak.
Thaçi, 3 Kasım’dan Önce Mitroviça’yı İkiye Bölen Barikadların Kadırılacağı Müjdesini Verdi
Başbakan Hashim Thaçi, antlaşmaların uygulanması çerçevesinde Kosova ve özelikle Mitroviça için büyük sorun olan ve bu kenti ikiye bölen İbre Nehri üzerindeki barikatın 3 Kasım tarihinden önce kaldırılacağı müjdesini de verdi. Thaçi, 13 yıldır Kosova kuzeyinde faal olan Sırbistan yasa dışı yapılarının da en kısa zamanda faaliyetlerin sona ereceğini ve Kuzeyde Kosova yasalarının tam anlamıyla uygulanacağını bildirdi.
Gelecek Tur Görüşmeler Seçimlerin Hemen Ardından
Kosova ve Sırbistan arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesi müzakereleri çerçevesinde yürütülen teknik görüşmelerde 3 Kasım yerel seçimleri gündemdeydi. Hükümet tarafından yapılan açıklamada, teknik ekiplerin görüşmelerinde özellikle İtiraz ve Temyiz Paneline yapılan başvurular masaya yatırıldı. Açıklamada, Kosova yetkililerinin, sürecin gerekli seviyede ve ülke yasalarına uygun şekilde ilerlediğini belirttikleri ifade edildi. Diğer yandan Kosova ve Sırbistan arasında başbakanlık düzeyindeki gelecek tur görüşmelerin 3 Kasım yerel seçimlerinim hemen ardından yapılması bekleniyor. Sırbistan Başbakanı İvica Daçiç, Başbakan Hashim Thaçı ile Kasım’ın ilk haftası yani seçimlerden kısa bir süre sonra bir kez daha bir araya geleceklerini söyledi.
İsveç Kfor’u Kosova’yı Terkediyor
İsveç Savunma Bakanı Karin Enstrom, Nato’nun Kosova’daki barış misyonu KFOR bünyesinde görev yapan İsveç askerlerinin Kosova’yı terk edeceğini açıkladı. İsveç Savunma Bakanı Enstrom, Kosova Barış Gücü KFOR’da görev yapan İsveç askerlerinin Kosova’dan ayrılacakların, İsveç’in ise bu ülkedeki mevcudiyetini sürdüreceğini kaydetti.
Makedonya-Kosova Askeri İşbirliği Genişliyor
Kosova ve Makedonya, bu ay, ortak askeri eğitim tatbikatları ve güvenlik uzmanları toplantılarını da kapsayan ikili bir anlaşma imzaladılar. Makedonya, bölgesel askeri eğitim merkezlerini Kosova’nın kullanımına da açacak. Eğitim tesisleri arasında Krivolak’taki askeri poligon, pilot eğitim merkezi ve Barış için Ortaklık Merkezi de yer alıyor. Makedonya’nın Üsküp’teki askeri akademisi, Hırvatistan, Bosna-Hersek (BiH) ve Karadağ’ın yanı sıra Kosova’dan da subayları kabul etmeye devam edecek. Bu yıl, bir askeri sağlık merkezinde eğitim ve siber güvenlik uzmanı toplantıları da dâhil olmak üzere 18 ortak askeri faaliyet planlanıyor. Uzmanlar, Makedonya ve Kosova’nın askeri işbirliğini ilerletme planlarının bölgesel barış ve istikrarı güçlendirmenin yanı sıra her iki ülkenin NATO’ya entegrasyonunu desteklemesinin beklendiğini söyledi.
Kosova’nın Beklediği İlerleme Raporu Açıklandı
Avrupa Birliği Genişlemeden Sorumlu Komiseri Stefan Fule, açıkladığı ilerleme raporunda Avrupa Birliği ve Kosova arasında İstikrar ve Ortaklık anlaşması müzakere sürecinin 28 Ekim tarihinde başlayacağını da duyurdu. Kosova’nın yargı, seçim reformu ve kamu yönetimi konusunda sorunlar yaşamaya devam ettiği belirtilen raporda, Belgrad ile var olan müzakere sürecinde ise siyasi anlamda ciddi ilerlemelerin gerçekleştiğine vurgu yapıldı. Raporda yarıca Kosova’nın Avrupa entegrasyonu yolunda önceliklerini kısa bir sürede tamamladığı ve bu nedenle İstikrar ve Ortaklık Anlaşması müzakerelerinin kısa bir zaman içerisinde başlayacağı ifade edildi. Avrupa Komisyonu, Kosova’nın Sırbistan ile ilişkilerinin normalleşmesi için çalışmalara devam etmesi çağrısı da yaptı.
NATO: Brüksel Anlaşması Bölgede İstikrar İçin Önemli
Hırvatistan’ın güneyindeki Dubrovnik kentinde, NATO Parlamenter Asamblesinin 59′uncu oturumunda Priştine ve Belgrad arasındaki müzakere sürecine de değinildi. Müzakere sürecinin olumlu bir adım olarak değerlendirildiği toplantıda, iki ülke arasında varılan anlaşmanın uygulanması çağrısı yapıldı. Geçtiğimiz günlerde onaylanan karar taslağında, Brüksel’de varılan anlaşmanın uygulanması, bölgede istikrar ve Sırbistan Avrupa Birliği üyeliği için dönüm noktasıdır ifadelerine yer verildi.
Kosova Daha Fazla Tanınmaya Yönelik Müzakereleri Başlattı
Tayland, Grenada ve Libya geçtiğimiz ay Kosova’yı resmen tanıyarak, ülkeyi bu yıl tanıyan Guyana, Tanzanya, Yemen, El Salvador ve Mısır’a katıldı. Bugüne kadar 106 ülke Kosova’nın bağımsızlığını tanıdı. Kosovalı yetkililer, Sırbistan’dan bağımsızlık ilan ettikten beş yıl sonra, dünya genelinde tanınmak amacıyla Arap ülkeleri, Vatikan ve İsrail ile görüşmelerde bulunuyor. Kosova Dışişleri Bakanı Enver Hoxhaj, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) ve Vatikan ile müzakerelerin hızlandırılması hakkında, “Kosova’nın uluslararası alanda tanınma süreci durdurulamaz ve küresel bir coğrafyaya sahiptir.” dedi.
Kosova’da Seçim Kampanyası Süreci Başladı
Kosova’da 3 Kasım tarihinde yapılacak belediye seçimlerine yönelik seçim kampanyası süreci 13 Ekim tarihinde başladı.2008 yılında bağımsızlığın ilan edilmesinden sonra belediye başkanları ile belediye meclis üyelerini seçmek için ikinci kez sandık başına gidecek olan Kosovalılarda seçim heyecanı başladı. Kosova Merkez Seçim Komisyonu’nun (KQZ) verilerine göre yerel ya da belediye seçimlerine toplam 108 siyasi parti ve diğer siyasi özne katılıyor.
1 Kasım tarihinde sona erecek olan seçim kampanyasında 7 bin 983 belediye başkan adayı ile belediye meclis üyeliği adayı ter dökecek. Son olarak 2009 yılının 15 Kasım tarihinde düzenlenen yerel seçimlere kıyasla 3 Kasım tarihinde yapılacak seçimler, Kosova’nın genelinde düzenlenmesi ve ilk defa Kosova’nın kuzeyinde çoğunluktaki Sırpların bu seçimlere katılması büyük önem arz ediyor.2013 yerel seçimlerine 108 siyasi oluşum katılıyor. Bunlardan 50′si Arnavut, 3’ü Türk, 31’i Sırp, 9′zu Boşnak, 3’ü Karadağlı, 2’si Roman,1′i Goralı, 1’i Hırvat, 1’i Aşkali gibi azınlık toplulukların siyasi parti diğer siyasi öznelerden oluşuyor.
3 Kasımda düzenlenecek yerel seçimlere ilk defa 3 Türk partisi katılıyor. Kosova’da en köklü Türk siyasi partisi olan KDTP seçimlere Prizren’de 35, Priştine’de 21, Mamusa’da 17, Gılan’da 15, Mitrovica’da 10, Kuzey Mitrovica’da 3,Vicitirin’da 9 ve Lipyan’da 6 aday ile katılıyor. Prizren merkezli Kosova Türk Adalet Partisi, Prizren’de 26, Priştine’de 10, Mamuşa’da 17, Gılan’da 9, Vicitirin’da 3 ve Lipyan’da 6 aday ile seçim yarışmasına katılıyor. Reşit Hanadan’ın lideri olduğu Kosova Türk Birlik Partisi ise, Mamuşa ile Priştine olmak üzere sadece 2 belediyede seçim yarışına katılıyor.
Fransa’dan İhraç Edilen Kosovalı Çingene Leonardo Dibrani Eğitimini Tamamlamak İçin Geri Dönebilir
15 yaşındaki Kosovalı Çingene Leonarda Dibrani, bir süre önce okul gezisi sırasında otobüsten indirilerek ailesi ve beş kardeşi ile sınır dışı edilmişti. Leonarda ve ailesi, ayrımcılığa maruz kaldıkları gerekçesiyle beş yıl önce Fransa’ya göç etmiş, ancak iltica başvuruları reddedilmişti. Leonarda’nın yaşadıkları, ülke genelinde protestoları da beraberinde getirdi. Gösterici gençler başta başkent Paris’in Bastille Meydanı’nda toplanırken bazı protestocularla polis arasında çatışma çıktı. Fransa Cumhurbaşkanı Francois Hollande, sınırdışı edilen Kosovalı kızın eğitimini tamamlamak üzere ülkeye dönebileceğini ancak ailesinin dönmesine izin verilmeyeceğini açıkladı.
Priştine ‘’Adem Jasharı’’ Uluslararası Havalimanının Yeni Terminal Binasının Açılışına Türkiye Ve Arnavutluk Başbakanları Katıldı
Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan ve Arnavutluk Başbakanı Edi Rama 23 Ekim tarihinde, Başbakan Hashim Thaçi’nin çağrısı üzerine geldiklerii Kosova’da Türk Limak şirketi tarafından işletilen Priştine “Adem Jasharı” Uluslararası Havalimanının yeni terminal binasının açılışını yaptılar. Türk Limak şirketi 2010 yılında Kosova’da özelleştirme kapsamında açılan ihaleye kazanmış ve Priştine havalimanını 20 yıllığına satın almıştı. Yılda 3 milyon 200 bin yolcu kapasitesi olan ve yaklaşık 45 bin metre karelik alana sahip terminal binası 130 milyon Euro’ya mal oldu.
Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Recep Tayip Erdoğan, bağımsızlığı Lahey Adalet Divanı tarafından tanınan Kosova’ya ilk ziyaretini 3 Kasım 2010 tarihinde Kosovalı üst düzey yetkililerle bir araya gelerek gerçekleştirmişti. Prizren’de tarihi yerleri gezdikten sonra TİKA tarafından 4 yıldır onarılan Sinan Paşa Camisini ve Kosova’nın tek Türk belediyesi olan Mamuşa Belediyesi’ni ziyaret etmişti. İkinci ziyaretinde Türklerin yoğun olarak yaşadıkları Prizren’de konuşma yapan Başbakan Erdoğan, birlik ve beraberlik mesajları vererek, “Türkiye Kosova, Kosova Türkiye’dir” dedi.
İstikrar Ve Ortaklık Anlaşması Müzakereleri Başladı
Kosova’nın AB aday ülke statüsü alması için gereken İstikrar ve Ortaklık Anlaşması müzakereleri 28 Ekim pazartesi günü resmi olarak başladı.
(Net Gazete, Kosovaport, Kosova Haber, Tika Kosova, Habertürk, Gazeta ‘’Epoka E Re’’ Prishtine, Haberler.com)
Havvanur ANARAT