ConocoPhilips, PDVSA’nın Karayip Terminallerini Ele Geçiriyor

Petrol piyasasında İran’daki olası arz kesintisi sonrasında, Venezuela’da da yakın gelecekte olası bir kriz yaşanabilir.

          ABD’nin çok uluslu enerji şirketi Conocophilips, nisan ayında, Venezuela hükümetinin 2007 petrol projelerinin kamulaştırılmasıyla ilgili uluslararası tahkimin kararına göre, 2 milyar dolar tazminat almaya hak kazandı. Zaman kaybetmeden Conoco, bu hafta başında Karayipler’de PDVSA tarafından kullanılan bir dizi mal varlığını devralmak için harekete geçti. Tedbirler, devlet tarafından işletilen şirketi en az dört terminalden depolama ve nakliyeyi durmaya zorladı ve Venezuela limanlarının etrafındaki tankerler için bir darboğaz yarattı.

          Karayip terminalleri, Venezuela’nın petrol ihracatı için lojistik açıdan anahtar konumundadır. Ham ihracatının yaklaşık %16’sı; ABD, Çin ve Hindistan’da son varış yerlerine gitmeden önce bu terminallerde depolanmaktadır. Ayrıca, ülkede ki kıtlık nedeniyle, Venezuela giderek Karayip tesislerine bağımlı hale gelmiştir. Karayip tesislerinin kaybı ve ConocoPhilips’in saldırıları büyük petrol üretiminin azalmasına neden olabilir.

          Rice Üniversitesi Baker Enstitüsü’nden Francisco Monaldi, PDVSA’nın Karayipler’de ki depolama tanklarını kullanamaması, mevcut ABD yaptırımlarından daha kötü bir durum olduğu yorumunu yaptı.

          Dünyanın en büyük petrol rezervlerinin sahibi olan Venezuela, bir zamanlar Amerika’nın en büyük petrol ihracatçısıydı. Ancak şimdi derlenen verilere göre, ülke nisan ayında bir önceki yıla göre, %20 düşüşle 1.26 milyon varil ham petrol sevkiyatı gerçekleştirdi.

 

Eralp Cemal PASİN

o-Staj 2018 LATAM Stajyeri

KAYNAKÇA:

Kassai, Lucia (2018), ConocoPhilips May Be Worse For Venezuela Than U.S. Sanctions, <https://www.chron.com/business/energy/article/Conoco-may-be-worse-for-Venezuela-than-U-S-12906675.php> erişim: 12.05.2018

 

 

 

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Yapay Zeka Diplomasisi: AI Diplomasisinin Yükselen Çağı

The Emerging Age of AI Diplomacy To compete with China,...

Kolektif Kimlik Bağlamında Sosyal Bütünleşme: Gezi Parkı Olaylarından Bir Perspektif

Fazilet Bektaş Sivil Toplum Çalışmaları o-Staj Programı Özet Bu çalışma, uluslararası alan...

Teknolojinin İpek Yolu: Otoriterleşme ve Çin’den Dünyaya Uzanan Dijital Otoriteryanizm

Nazlı Derin Yolcu Sivil Toplum Çalışmaları o-Staj Programı Özet Dünyada geçmişten günümüze...

Arap Baharı ve Demokratikleşme: Tunus ve Mısır’da Sivil Toplumun Karşılaştırmalı Rolü

Ayça Özalp  Sivil Toplum Çalışmaları o-Staj Programı Giriş Demokratikleşme ve sivil toplum...