Başbakan Tutuklu Cumhurbaşkanına İstifasını Sunacak
Mısır Başbakanı Hişam Kandil, ordunun yönetime el koymasından sonra tutuklanan ilk sivil Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’ye istifasını sunacağını bildirdi.
Kandil, Mursi’nin ordu tarafından görevden uzaklaştırılmasını ‘’açık bir darbe’’ olarak nitelendirerek şu açıklamalarda bulundu. “İstifa mektubumu Silahlı Kuvvetler’in çarşamba akşamı yaptığı açıklamanın ardından hazırlamıştım. Belli bir süre işleri yürütmeye çalıştım. Ancak akan kanın ardından bu görevime devam etmem imkansızlaştı. İstifa mektubumu, seçilmiş Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’ye sunmaya karar verdim. Askeri darbe sonrası ortaya çıkan görünüm, gündüzü olmayan geceyi andırıyor. Böyle bir atmosferde herhangi bir hükümetin çalışmalarını sürdürmesi neredeyse imkanızdır.”
General Sisi’den Çöküş Uyarısı
General, Harbiye okulu öğrencilerine yönelik konuşmasında, “Farklı siyasi güçler arasındaki mücadele devleti çöküşe sürükleyebilir” dedi.
Genelkurmay Başkanı ve Savunma Bakanı General Abdul Fettah el-Sisi, farklı siyasi güçler arasındaki mücadelenin devam etmesi halinde, gelecek kuşakların tehlike altına atılacağını belirtti.
Müslüman Kardeşler Demokraside Israrlı
Müslüman Kardeşler, “devrimi tanklarla çalmaya çalışanlara karşı halkı başkaldırmaya” çağırdı.
Parti, uluslararası toplumdan ve kuruluşlardan da, katliamları durdurarak “Mısır’ın yeni Suriye olmasını” engellemesini istedi.
Arap Baharı’na Bölgeden Bakış
Tunus ile başlayan ve bölgede hızla yayılan demokrasi talepleri ve devrilen diktatörler akımından sonra Mısır hakkındaki diğer ülkelerin düşünceleri merak konusu oldu.
Libya’nın bu konuyla ilgili görüşlerini inceleyen BBC News muhabiri Rana Jawad birçok Libyalı’nın ikinci bir devrimden bahsettiğini vurguladı. Kaddafi yönetimine karşı gösterilere katılan Libyalı Aktivist İbrahim, ‘’Mısır’da olan Libya’da da olacak’’ifadesini kullandı.
Tunus’ta bulunan Fransız Muhabiri ise asker kökenli bir lider bulunmadığı için darbe beklemediğini belirtti.
AB’den Beklenen Tepki
AB Dönem Başkanı Litvanya’nın Dışişleri Bakanı Linkevicius: “Gurur duymamalıyız, açıklamaya ve meşru göstermeye çalışmamalıyız” dedi.
Linkevicius, “Mısır’la ilgili sevin ya da sevmeyin benim pozisyonum şöyle: Demokratik yollarla seçilmiş bir hükümet askeri güçle devrilemez. Bundan gurur duymamalı, açıklamaya ve meşru göstermeye çalışmamalı ve emsal kabul etmemeliyiz” şeklinde açıklamada bulundu.
ABD’nin Mısır Politikası Netleşmiş Değil
ABD’nin Mısır konusunda belirsiz politika izlemesi ve taraflar hakkında bir tepki ortaya koymamış olması kafa karışıklığına neden oldu. ABD’nin etkin bir söylem geliştirememiş olmasının nedenleri hakkında Jay Carney basına şu açıklamalarda bulundu.
“Açık olmak gerekirse, bu kararın (darbe olarak nitelendirme) beraberinde getireceği önemli neticeler var ve bu, olanlar hakkında farklı görüşlere sahip milyonlarca Mısırlı için son derece önemli bir konu” dedi
(TUİÇ Akademi, BBC, CNN, AA)
MELDA VATANCI
TUİÇ Akademi