Çin’in ilk prototip uzay istasyonu olan Tiangog-1, son zamanlarda üzerinde olan kontrolün kaybedilmesi ile yeryüzüne çarpma riski ile karşı karşıya. Daha önceki zamanlarda da Dünya üzerine düşeceği tespit edilmişti. Uzay istasyonunun yer yüzüne ve dünyaya yapacağı zararlara en aza indirmek hedeflenerek, suların hakim sürdüğü okyanusların içine doğru düşmesi tasarlanmıştı. Fakat kontroller tekrardan elden çıkınca, bu kez uzay istasyonun nereye düşeceği sorusunun henüz bir cevabı bulunmuyor.
Bilim insanları uzay istasyonunun kimyasal gazlarla yüklü olduğu söylenip, dünyaya düşmesi halinde Hidrazin adlı zehirli gazlar yayacağını da belirtiyor.
Düşme tarihi tam olarak tahmin edilemese de 21 Mart ve 6 Nisan arasındaki bir tarihte atmosferden geçeceğine dair tahminler yapılıyor. Yaklaşık 8,5 ton ağırlığında olan uzay istasyonun nereye ve ne zaman düşeceği yaklaşık bir iki gün önceden belli olacak.
Dünya tarihinde ilk kez yeryüzüne çarpma tehlikesi ile karşı karşıya gelen uzay aracı Çin’e ait değil. 1991 yılında Sovyetler Birliği’nin uzay istasyonu yeryüzüne inmiş olup, parçaları başka bir uzay aracı ile Arjantin’e düşmüştü.
Ece KARAKAŞ
o-Staj 2018 APAM Stajyeri
Kaynakça:
- Anonim (2018), Alarm verildi! Tiangong-1 uzay istasyonu Dünya’ya çarpacak, http://www.mynet.com/haber/teknoloji/alarm-verildi-tiangong-1-uzay-istasyonu-dunya-ya-carpacak-3836462-1, Erişim: 10.03.2018
- Anonim (2018), Tiangong-1 taşıdığı zehirli atıklarla birlikte Dünya’ya düşecek, https://www.ntv.com.tr/galeri/teknoloji/tiangong-1-tasidigi-zehirli-atiklarla-birlikte-dunyaya-dusecek,Agfim_Hkhk2WExK5ZJfZNQ/C99PCTxfQUCgW044xQJXlQ, Erişim: 10.03.2018