Çin’den Spratly Manevrası

Çin, Güney Çin Denizi’nin itilaflı sularında üç seyir füzesi ve hava füze sistemleri kurdu. CNBC, YL- 12B seyir füzelerinin 295 deniz mili içindeki gemileri hedef alabildiği ve HQ-9B uzun menzilli hava füzelerinin hedef aralığının 160 mile katlanabileceğini aktardı.

Füzelerin yerleştirileceği Spratly Adası, Vietnam ve Tayland’ın da içinde bulunduğu birçok Asya ülkesinin hak iddia etmesi nedeniyle Güney Çin Denizi’nde ki hali hazırda gerilimi arttıran bir bölgedir. Çin ise, bu durum için herhangi bir füze uygulamasından bahsetmedi. Ancak Spratly’teki askeri tesislerinin tamamen savunma amaçlı olduğunu ve kendi topraklarında istedikleri gibi davranabileceklerini söyledi. Fakat diğer ülkeler, Spratly Adaları’nda hak iddia ettikleri takdirde, Çin füzelerinin menziline girecekleri yönünde bir tehdit de söz konusu.

Çin’in bu hareketi, Güney Çin Deniz’inde ABD’ye karşı daha açık bir tehdit oluşturmaktadır. Beyaz Saray Basın Sekreteri Sarah Sanders,perşembe günü ABD’nin Çin ile ilgili olarak endişelerini dile getirdi. “Çin’in Güney Çin Denizi’ni militanlaştırmasının farkındayız.” dedi. “Yakın zamanda uzun vadeli sonuçlar getirilecek.’’ diye ekledi. Güney Çin Denizi dünyanın en yoğun alışveriş şeritlerinden biridir ve alışverişin üçte biri bu şerit üzerinden sağlanmaktadır.

Güney Çin Denizi’nde tartışmalı bir bölge olan Spratly Adaları’na füzelerin yerleştirilmesi, Çin’in bölge üzerinde uzun vadeli tahakküm ve kontrol uygulamak konusunda ciddi olduğunu ve itiraz edilen bölgeyi militarize etme konusundaki sözünü tutmaya niyeti olmadığını gösteriyor.

 

Zehra KÖSE

o-Staj APAM 2018 Stajyeri

 

Kaynakça:

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Yapay Zeka Diplomasisi: AI Diplomasisinin Yükselen Çağı

The Emerging Age of AI Diplomacy To compete with China,...

Kolektif Kimlik Bağlamında Sosyal Bütünleşme: Gezi Parkı Olaylarından Bir Perspektif

Fazilet Bektaş Sivil Toplum Çalışmaları o-Staj Programı Özet Bu çalışma, uluslararası alan...

Teknolojinin İpek Yolu: Otoriterleşme ve Çin’den Dünyaya Uzanan Dijital Otoriteryanizm

Nazlı Derin Yolcu Sivil Toplum Çalışmaları o-Staj Programı Özet Dünyada geçmişten günümüze...

Arap Baharı ve Demokratikleşme: Tunus ve Mısır’da Sivil Toplumun Karşılaştırmalı Rolü

Ayça Özalp  Sivil Toplum Çalışmaları o-Staj Programı Giriş Demokratikleşme ve sivil toplum...