Çin’in ithalatı Ağustos’ta rekor seviyede arttı. Bu, küresel ekonomik yavaşlamaya karşın Çin’de güçlü bir iç talebin varlığına işaret ediyor.
Hükümetin açıkladığı verilere göre, Ağustos’ta ithalat bir önceki yılın aynı dönemine oranla yüzde 30,2 artarak 155,6 milyar dolara ulaştı.
İhracat ise, yüzde 24,5 arttı. Çin’i ticaret fazlası 17,8 milyar dolar olarak gerçekleşti. Bir önceki ay ticaret fazlası 31,5 milyar dolardı. Çin, ekonomisini dengelemek için iç talebi artırmaya çalışıyor.
ANZ bankasından ekonomist Li-Gang Liu, “Ağustos ayına ilişkin ihracat ve ithalat rakamları Çin’in ekonomik büyümesini dış taleple değil iç taleple sağladığına işaret ediyor. Ve Çin hala güçlü bir büyümeye sahip” dedi.
Yuan’ın Değeri
Çin’de son yıllarda harcama gücü yüksek, varlıklı orta sınıf güçlenmeye başladı. Bu durum iç talebi artırırken ithalat rakamlarını da yükseltti.
UBS’ten Kelvin Tay, BBC’ye “Çin’de orta sınıfın güçlendiği çok açık. Bu, büyümeye öncülük etmeye devam edecek” dedi.
Uzmanlar, Çinlilerin satın alma gücünün artmasında Yuan’ın son dönemde değerinin yükselmesinin de rolü olduğunu belirtiyor. Son bir yıl içinde Yuan’ın ABD doları karşısındaki değeri yüzde 5 oranında arttı.
Çin’in iç talebi artırmak istemesi sadece ekonomiyi dengeleme çabasından değil, küresel yavaşlama nedeniyle en fazla ihracat yaptığı ülkelerden talebin azalması endişesinden de kaynaklanıyor.
Bazı uzmanlar, Avrupa’daki borç krizi ve ABD’de büyümenin yavaşlamasının birkaç ay içinde Çin’in ihracat gelirlerine yansıyacağına dikkat çekiyorlar.
(tuicakademi-BBC)