Chavez: Sıra Suriye’de

Libya’ya askeri müdahaleyi “Libya halkına karşı emperyalist saldırı” olarak niteleyen Chavez, “Şimdi de emperyalist güçler başka halklara karşı ve nitekim Suriye halkına karşı saldırı hazırlığı içinde” diye konuştu.

Latin Amerika gezisinin Bolivya durağında konuşan Chavez, ”emperyalist güçlerin”, bütün ahlaki, siyasi, uluslararası hukuk değerlerini hiçe sayarak ve sağduyuyu da bir kenara iterek, dünyadaki bütün halklara saldırdığını savundu.

Chavez yaptığı açıklamada, “Yabancı güçler, nasıl ki Bolivya’nın, Venezuela’nın yeraltı zenginliklerini ele geçirmek istiyorlarsa, aynı nedenlerden dolayı da şu an Libya’ya saldırıyorlar” dedi.

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’a destek veren Chavez, Libya’da sahneye konulan senaryo ile Suriye’de sahneye konulan senaryo arasında benzerlik bulunduğunu öne sürdü.

Chavez, daha önce de Libya’ya karşı uluslararası müdahaleyi “sorumsuzluk” olarak nitelemiş ve saldırının amacın sadece petrolü ele geçirmek olduğunu belirtmişti.

Suriye kapıları kapalı

Suriye sınırında geniş güvenlik önlemleri alınıyor, ülkeye girişlerin sıkı denetim altında tutulduğu belirtilirken gazeteci Şirin Payzın da Suriye’den sınırdışı edildi. Suriye’de Müslüman gazeteci olmanın daha zor olduğunu vurgulayan Payzın, Şam’da kendisi gibi birçok gazetecinin sınırdışı edildiğini söyledi.

Cuma namazı sonrası büyük protesto

Suriye’de ise halk tedirgin, ülkede uygulanan Olağanüstü Hal Yasası (OHAL) kaldırıldı, yasanın yerine Ulusal Güvenlik Yasası’nın hazırlandığı açıklandı. Halk ise protestolara devam kararı alarak bugün Cuma namazı sonrası büyük bir eylem organize edildi. Eylem “Şehitler günü” adını taşıyor.

Reuters,  Şam, Banyas ve Lazkiye şehirlerinde gösteriler düzenlendiğini bildirdi. Göstericilere göz yaşartıcı gazla müdahale edildiği öğrenilirken, gösterilerin merkezi olarak görülen Emevi Camii yakınlarında sivil polislerin yerleştirildiği görüldü. Ülkede protestoların çıkış noktası Deraa’da 5 bin kişi “Özgürlük istiyoruz!” ve “Şehitlerin kanı ucuz değildir!” şeklinde sloganlar atarak yürüyor. Polis henüz Deraa’daki göstericilere bir müdahalede bulunmazken protestolara ilk kez ülkenin Kuzeydoğusunda yaşayan kürtlerin de katıldığı açıklandı.

Kürt hakları aktivisti Redif Mustafa, “Kamışlı ve Amuda şehirlerinde yüzlerce kişi barışçıl gösteriler yaptı, ‘Sadece vatandaşlık değil, özgürlük de istiyoruz’ şeklinde sloganlar attı” dedi. Bölgedeki kürtlere vatandaşlık hakkı verilmesi hakkında SANA haber ajansı, “Devlet Başkanı Beşar Esad Hassaki eyaletinde 1962’deki nüfus sayımında ortaya çıkan sorunun çözümü adına bir komite kurulması emrini verdiğini” bildirdi.

Suriye lideri Esad ise Çarşamba günü yaptığı açıklamada protestoların ülkesi için bir sınav olduğunu açıklamış, ülkesindeki protestoları İsrail komplosu olarak adlandırmıştı. Esad, “Suriye halkı barışçı bir halktır, ancak gerekirse savaşa da hazırız” diyerek halkına önce birlik çağrısında bulunmuş, sonra gözdağı gibi sözleriyle açıklamasını sonlandırmıştı.

(tuiçakademi-Radikal)

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Orta Güçler Çok Kutuplu Bir Dünya Yaratacak

Dani Rodrik - Cambridge Bu yazı ilk olarak 11 Kasım...

Amerika Bir Sonraki Sovyetler Birliği mi?

Harold James, Princeton Üniversitesi'nde Tarih ve Uluslararası İlişkiler Profesörü. Bu...

Stabil Kripto Paralar Doların Küresel Statüsünü Koruyabilir

Paul Ryan, ABD Temsilciler Meclisi'nin eski sözcüsü (2015-19), American...

Avrasya’da Kolektif Güvenlik: Moskova ve Yeni Delhi’den Bakışlar

Collective Security in (Eur)Asia: Views from Moscow and New...