Cezayir yönetiminin, Fransa’da yapılan bir açık artırmadan Osmanlı dönemine ait el yazması kitap ve harita gibi 600 tarihi belge aldığı bildirildi.
Cezayir yönetiminin, Fransa’da yapılan bir açık artırmadan Osmanlı dönemine ait el yazması kitap ve harita gibi 600 tarihi belge aldığı bildirildi. Cezayir Kültür Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, “Cezayir, 31 Mart’ta Fransa’nın Toulouse kentinde yapılan açık artırmada sergilenen ülkedeki Osmanlı dönemine ve Fransız işgalinin ilk yıllarına ait 600 tarihi belgeyi aldı.” denildi. Söz konusu belgeler arasında el yazması eserler, fotoğraflar, haritalar ve nadir kitapların bulunduğu belirtilen açıklamada, Fransız kurumları ve yabancı koleksiyonerlerin katıldığı açık artırmanın çekişmeli geçtiği ifade edildi.
Açıklamada, üst düzey yetkililerin belgelerin arşive döndürülmesi için harcadığı çabalar ve araştırmacıların kolektif hafızanın zenginleştirilmesi için yaptığı araştırmalar kapsamında bu adımın atılabildiği kaydedildi. Cezayir, 300 yıldan uzun süre Osmanlı hakimiyetinde kaldıktan sonra 1830’dan itibaren Fransız işgaline uğramış, 1962’de ise bağımsızlığına kavuşmuştu. Fransız sömürge yönetimi, ülkeden çekilirken on binlerce arşiv belgesini de götürmüştü.
Fransa ile Cezayir 2009’da arşiv belgelerinin Cezayir’e teslimiyle ilgili bir mutabakat imzalamış, ancak anlaşma, belgelerin kopyalarının teslim edilmesiyle sınırlı kalmıştı.
Büşra Ağralı – ORTAM Stajyer
Editör – Ayşe Enise Muş
Kaynak: