Cepal, Latin Amerika’da ki Eşitsizliğe Karşı Savaşacak

     The Economic Commission for Latin America – Latin Amerika Ülkeleri Ekonomik Komisyonu, Latin Amerika örgütlenmelerinden birinin kısa adıdır. ECLA, Birleşmiş Milletler bünyesinde 25 Şubat 1948 yılında kurulmuştur. İspanyolca kısaltılmış ismi CEPAL’dir.

    Latin Amerika ve Karayipler (ECLA) BM Ekonomik Komisyonunun düzenli oturumunun bu yıl ki merkezi La Habana oldu. ECLA oturumu, pazartesi günü, bölgesel organın geçici başkanlığında Küba’da başladı. Havana Kültür Merkezi’nde yapılan toplantı da, dünyanın en eşitsiz bölgelerinden biri olan bölgedeki iş birliğinin teşviki ve gelecekteki çabaların yoğunlaşması üzerinde yoğunlaşıldı, temel olarak kalkınma yolunda ortak yönergelerin çizilmesine ve iklim tehditleriyle yüzleşmeye odaklanıldı. Toplantıda ilk olarak, Küba Dış Ticaret ve Yabancı Yatırım Bakanı Rodrigo Malmierca’nın başkanlığında küreselleşmenin artan gerginliğine odaklanıldı. İkinci olarak, sürdürülebilir kalkınma için yatırımlara, teknolojilere ve üretkenliğe odaklanıldı. Üçüncü olarak, Devlet Konseyi ve Sağlık Bakanı’nın Başkan Yardımcısı Roberto Morales tarafından yönetilen oturumda, eşitsizliğe ve verimsizliğe işaret edildi. Dördüncü olarak ise bölgeler, altyapı ve çevre konusu tartışıldı.

     Latin Amerika ve Karayipler Ekonomik Komisyonunun (Comisión Económica para América Latina y el Caribe (CEPAL) 37. dönemi Havana’da eşitsizlikleri azaltmak ve bölgede sürdürülebilir kalkınmayı sağlamak için çalışma taahhüdünde bulundu.

     CEPAL’ın Yönetici Sekreteri Alicia Bárcena, “Güney-Güney İş Birliği Komitesi  dahil olmak üzere, 2020’ye kadar CEPAL ve yan kuruluşlarının yürüteceği çalışma programını da içeren” etkinlikte 18 belgenin onaylandığını bildirdi. CEPAL Yönetim Sekreteri Alicia Bárcena ayrıca uluslararası bankanın en büyük şirketlerinden bazılarının Karayipler’de ki varlığını kestiğini söyledi.

 

Gamze BOZKURT    
o-Staj 2018 LATAM Stajyeri

Kaynakça:

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Yapay Zeka Diplomasisi: AI Diplomasisinin Yükselen Çağı

The Emerging Age of AI Diplomacy To compete with China,...

Kolektif Kimlik Bağlamında Sosyal Bütünleşme: Gezi Parkı Olaylarından Bir Perspektif

Fazilet Bektaş Sivil Toplum Çalışmaları o-Staj Programı Özet Bu çalışma, uluslararası alan...

Teknolojinin İpek Yolu: Otoriterleşme ve Çin’den Dünyaya Uzanan Dijital Otoriteryanizm

Nazlı Derin Yolcu Sivil Toplum Çalışmaları o-Staj Programı Özet Dünyada geçmişten günümüze...

Arap Baharı ve Demokratikleşme: Tunus ve Mısır’da Sivil Toplumun Karşılaştırmalı Rolü

Ayça Özalp  Sivil Toplum Çalışmaları o-Staj Programı Giriş Demokratikleşme ve sivil toplum...