Çek Cumhuriyeti AB’nin Göçmen Politikasına Mesafeli

Avrupa Birliği’nin (AB) resmi anket kurumu Eurobarometer’ın araştırması, yurttaşları arasında Avrupa Birliği karşıtlığı ve birliğin göçmen politikalarına mesafeli yaklaşımın en yaygın olduğu ülkelerden birinin Çek Cumhuriyeti olduğunu gösterdi. Araştırma sonuçlarına göre Çek Cumhuriyeti’nde AB hakkında olumlu görüş belirtenlerin oranı sadece yüzde 30.

Euronews muhabirleri, 2500 civarında sığınmacının yaşadığı Çek Cumhuriyeti’nde, İçişleri Bakanlığı’nın Zastavka İltica ve Göçmenlik Bürosu’nda yetkililerle konuştu.

Çek Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı İltica ve Göçmenlik Bakanlığı’ndan Josef Sekerka; “Merkezimizdeki mültecilerin çoğu eski Sovyet cumhuriyetlerinden gelenler. Ukrayna, Ermenistan, Gürcistan ve Azerbaycan’dan. Ortadoğu’dan gelen çok fazla mülteci yok. Vietnam ve Afrika’dan buraya ulaşanlar daha fazla. Ancak onlar da burada ağırladıklarımızın üçte birinden daha az.” açıklamasında bulundu.

Çek Cumhuriyeti ile birlikte Orta Avrupa’nın üç ülkesi Macaristan, Polonya ve Slovakya’nın oluşturduğu Vişegrad Grubu, Avrupa Birliği’nin sığınmacıların üye ülkeler arasında dağıtılmasında uygulamak istediği zorunlu kota sistemine dahil olmadı. Bu ülkeler arasında uzun dönemli entegrasyon stratejisini öne çıkaran Çek Cumhuriyeti’nde kamuoyu Avrupa Birliği’nin göçmen politikasına şüpheyle yaklaşıyor.

Çek Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı İltica ve Göçmenlik Bakanlığı’ndan Adela Jureckova: “Geçtiğimiz günlerde bu dört ülkenin entegrasyon politikaları tercihlerini karşılaştırmalı olarak raporladık ve gördük ki, Çek Cumhuriyeti, grupta, sistematik olarak uzun dönemli entegrasyondan yana olan tek ülke. Çek Cumhuriyeti gibi büyüyen ekonomiler için göçmenler bir kaynak da olabilir. İş piyasasında 180.000 kişiye ihtiyaç var. Bunlar göçmen ya da genel olarak yabancılar için şans olabilir.”

Öte yandan Çek Cumhuriyeti’nde geçtiğimiz ekim ayında yapılan parlamento seçimlerini göçmen karşıtı yaklaşımıyla öne çıkan Andrej Babis’in ANO Partisi kazandı.

Andrej Babis seçimlerden sonra yaptığı pek çok konuşmada AB’nin göçmen politikası ve kota tercihini, Çek Cumhuriyeti’nde birlik karşıtı ve müslümanlara karşı önyargılı aşırı sağı güçlendireceği iddiasıyla eleştirmişti.

Aybüke Rabia Halil
o-Staj 2018 AÇAM Stajyeri

Kaynakça:

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Yapay Zeka Diplomasisi: AI Diplomasisinin Yükselen Çağı

The Emerging Age of AI Diplomacy To compete with China,...

Kolektif Kimlik Bağlamında Sosyal Bütünleşme: Gezi Parkı Olaylarından Bir Perspektif

Fazilet Bektaş Sivil Toplum Çalışmaları o-Staj Programı Özet Bu çalışma, uluslararası alan...

Teknolojinin İpek Yolu: Otoriterleşme ve Çin’den Dünyaya Uzanan Dijital Otoriteryanizm

Nazlı Derin Yolcu Sivil Toplum Çalışmaları o-Staj Programı Özet Dünyada geçmişten günümüze...

Arap Baharı ve Demokratikleşme: Tunus ve Mısır’da Sivil Toplumun Karşılaştırmalı Rolü

Ayça Özalp  Sivil Toplum Çalışmaları o-Staj Programı Giriş Demokratikleşme ve sivil toplum...