Calais’de Mültecilerin Kavgası

Fransa’nın kuzeyindeki Calais kentinde bulunan mülteci kampında arbede yaşandı. Yemek dağıtımı sırasında çıkan çatışma Afgan ve Eritreli gruplar arasında meydana geldi. Taş ve sopalarla başlayan çatışma silahlarla devam ederken en az 22 kişi yaralandı ve hastaneye kaldırıldı. 4’ü ağır durumda olan, 5 kişinin kurşun yarası olduğu kayıtlara geçti. Fakat gözaltına alınan kimse olmadığı öğrenildi.

Ertesi gün yoğun güvenlik personeli konuşlandırıldığından,kampın çevresi bomboştu. Yemek dağıtımı yapan gönüllülerden bile gelen olmadı. Yemek taşıyan gönüllüler, kampta yaşayan mültecilerin yaşam koşullarının günden güne kötüye gittiğini söylüyor. L’Auberge des migrants adlı  derneğin yetkililerinden Joshua Hallam, durumu şöyle özetliyor: “Calais’de şu an 700 civarında mülteci var, 100 kadar kişi 18 yaşın altında. Aralarında 10 yaşından küçükler de bulunuyor. Bu insanlar açık havada uyumak zorunda. İnsanlığa yakışmayan bir ortamda yaşamak zorundalar. Çadırlarına ya da plastik parçalarından oluşan barınaklarına ve uyku tulumlarına haftada üç kez polis tarafından el konuluyor.”

İngiltere’ye geçmeyi umut edenlere ev sahipliği yapan Jungle Kampı, 2016 yılında yakılmasına rağmen hala mülteci çekiyor. Kampta ve çevresinde 600 kişinin yaşadığı tahmin ediliyor. Bazı yardım derneklerine göre, bu sayı 800 civarında. Fransa’dan İngiltere’ye yasa dışı yollarla geçmek isteyenlerin yerleştiği kampta, yakın zamana kadar 3 bin kişi vardı. Daha önce de şiddet olaylarının yaşandığı kampta can kayıplarının da olduğu öğrenildi.

Geçtiğimiz ay Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Jungle gibi kamplara sıfır tolerans sözü verdi. İngiltere kıyılarına ulaşmaya çalışan göçmenleri durdurmak için yeni bir sınır güvenlik anlaşması imzaladı. Sığınma başvuruları için bekleme süresini hızlandırırken ekonomik göçmenlerin sınır dışı edilmesini arttırmayı istediğini söyleyen Macron, Calais’de başka mülteci kampının olmayacağını da sözlerine ekledi. İngiltere’ye geçmek isteyen mültecilerin bir çıkmaza girdiklerini belirtti.

Eda SUBAŞI
o-Staj 2018 AÇAM Stajyeri

Kaynakça:

Sosyal Medyada Paylaş

Sabri Versan
Sabri Versan
EditörDokuz Eylül Üniversitesi İstatistik Girişimci

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Yapay Zeka Diplomasisi: AI Diplomasisinin Yükselen Çağı

The Emerging Age of AI Diplomacy To compete with China,...

Kolektif Kimlik Bağlamında Sosyal Bütünleşme: Gezi Parkı Olaylarından Bir Perspektif

Fazilet Bektaş Sivil Toplum Çalışmaları o-Staj Programı Özet Bu çalışma, uluslararası alan...

Teknolojinin İpek Yolu: Otoriterleşme ve Çin’den Dünyaya Uzanan Dijital Otoriteryanizm

Nazlı Derin Yolcu Sivil Toplum Çalışmaları o-Staj Programı Özet Dünyada geçmişten günümüze...

Arap Baharı ve Demokratikleşme: Tunus ve Mısır’da Sivil Toplumun Karşılaştırmalı Rolü

Ayça Özalp  Sivil Toplum Çalışmaları o-Staj Programı Giriş Demokratikleşme ve sivil toplum...