Bulgaristan’da “NATO” Tartışması

 

       240 üyeye sahip olan Bulgar Parlamentosunda 12 milletvekiline sahip olan Voly(İrade) Partisi, Bulgaristan’ın NATO’dan ayrılması için meclise önerge sundu.

Volya Partisi lideri ve aynı zamanda Bulgaristan Parlamentosu Başkan Yardımcısı olan Veselin Mareşki, 2019 yılında yapılacak olan seçimlerde Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerinde, parti olarak önceliklerinin ülkenin NATO’dan ayrılması olacağını ifade etti. Mareşki, Bulgaristan’ın NATO’dan çıkması gerektiğinin altını çizerken, bunun için referandum düzenleneceğini aktardı.

NATO’dan çıkmak adına çaba sarf etmekten sakınmayacaklarını söyleyen Mareşki, NATO’nun Bulgaristan’a fayda sağlamadığını, tam tersine ülkeyi soyduğunu kaydederken, NATO’dan silah almak için yatırılması gereken paraya kesinlikle karşı olduklarını belirtti. Mareşki, NATO’nun, Avrupa Birliği’nin en fakir ülkesi olan Bulgarsitan’a birkaç savaş uçağı hediye etmek yerine ülkeyi soymaya çalıştığını öne sürdü. Veselin Mareşki’nin bu açıklamalarının ardından konuşan Bulgaristan’ın Avrupalı Gelişimi İçin Yurttaşlar (GERB) partisi parlamento grubu Başkanı Tzvetan Tzvetanov, ülkelerinin NATO’dan ayrılması gibi bir durumun söz konusu olmadığını aktararak, bu duruma en ufak bir olasılık bile vermediğini belirtti.

Tzvetanov, NATO’nun, Bulgaristan’ın toprak bütünlüğünü garanti altına alan tek örgüt olduğunu söylerken, böyle bir konunun gündeme getirilip tartışılmasının mümkün olmadığını ifade etti. Diğer yandan muhalefet partisi olan Hak ve Özgürlükler Hareketinin lideri Mustafa Karadayı da Volya Partisinin girişimini “popülizm” olarak nitelendirirken, Cumhurbaşkanı Rumen Radev ise Volya Partisinin önerisini “şaka” olarak değerlendirdi ve Bulgaristan’ın güvenliğinde NATO’nun dışında başka bir alternatif olmadığını söyledi. Bulgaristan 14 yıl süren üyelik müzakerelerinin ardından 29 Ocak 1997 tarihinde NATO’ya üye olmuştu.

       Eğer mantıklı bir çerçeveden bakacak olursak, tabi ki tüm NATO üyesi ülkeler için NATO üyeliği son derece önemli görünmektedir. Bulgaristan Parlamentosundan yükselen tepkiler, NATO’nun Bulgaristan’ı sömürdüğü ve yararından çok zarar verdiği görüşlerine dayanmaktadır. Buna karşılık iktidar partisinin açıklamalarına bakacak olursak, ülke olarak NATO’ya son derece güvendikleri ve Bulgaristan’ın toprak bütünlüğünün NATO’ya bağlandığı ifade edilmektedir. En azından 2019 yılındaki seçimlere kadar ülkenin NATO’dan ayrılmayacağı kesin gibi gözükmektedir.

 

 

 

Cihan DUMAN

O-Staj 2018 BALKAM Stajyeri

 

 

Kaynakça:

 

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Srebrenitsa Soykırımı Mahkumu Radislav Krstic’in Mektubu

Srebrenitsa’da soykırımın desteklenmesi ve yardım edilmesi suçundan Lahey’de 35...

Trump’ın Ukrayna’da Batı/NATO Barış Gücü Planına Yönelik 10 Engel

Andrew Korybko 10 Obstacles To Trump’s Reported Plan For Western/NATO...

Türkiye-AB İlişkilerinde Kırılma Noktası: AK Parti Döneminde Yaşanan Gelişmeler ve Güncel Durum

Dr. Aziz Armutlu Giriş: Türkiye AB İliskileri Türkiye ile Avrupa Birliği...

Yapay Zeka Diplomasisi: AI Diplomasisinin Yükselen Çağı

The Emerging Age of AI Diplomacy To compete with China,...