Bulgaristan’da Dost Birliği Adayına Saldırı Ve Gözaltı

 Bulgaristan’da 26 Mart 2017’de yapılacak erken parlamento seçimleri için yürütülen kampanyada ülkedeki Türklerin oylarına talip olan Dost Birliği koalisyonunun adayı İbrahim İbrahim’in saldırıya uğradığı ve gözaltına alındığı bildirildi.

 Dost Birliği Eş Başkanı Lütvi Mestan yaptığı açıklamada, ülkenin güneydoğusundaki Hasköy kentine bağlı Mineralni Bani’nin Belediye Başkanı Mümün İskender’in gönderdiği iki kişinin, seçimlerde Dost Birliği’nden aday olan 27 yaşındaki İbrahim’e saldırdığını iddia etti.

 Milletvekili adayı olarak yasal dokunulmazlığı bulunan İbrahim’in yaklaşık bir saat gözaltında tutulduğunu, emniyette polislerce tehdit edildiğini kaydetti. Mestan, İbrahim’e seçimlerde yasak olan “oy alışverişini yaptığı” gerekçesiyle para cezası kesildiğini de ifade etti. Olayın demokratik bir ülkede kabul edilmeyecek bir insan hakları ihlali olduğunu vurgulayan Mestan, Dost Birliği’nin siyasi rakibi olarak hareket eden Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) Partisi’nin, feodal mantalitesiyle seçmenlere baskı ve şiddet uygulamaktan çekinmediğini söyledi. Koalisyon adına olayı protesto etmek istediklerini ancak bunu hafta sonu yapamayacaklarına dair yanıt aldıklarını aktaran Mestan; “Yarın Bulgaristan Cumhuriyet Başsavcısı Sotir Tzatzarov, İçişleri Bakanı Plamen Uzunov ve Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı’na (AGİT) suç duyurusu içeren açık bir mektup yayınlayacağız. Bu şiddet ve adaletsizlik olayını neticesiz bırakmayacağız. Adil ve dürüst seçim ruhuna karşı işlenmiş bu ağır suçta katkısı olan vatandaş, polis ve özel güvenlik memurların suçlarının soruşturulmasını ve ceza görmelerini talep edeceğiz.” diye konuştu.

 HÖH Partisi’nden gelen iddialar üzerine ülkedeki aşırı ırkçı ve aşırı milliyetçi çevrelerce marşın Dost Birliği’ne karşı propaganda malzemesine dönüştürüldüğünü ancak marşın çağdaş bir besteciye ait olduğunu ifade eden Mestan, şöyle devam etti: “Bu müziğin Osmanlı marşlarıyla ilgisi yok. Müziğin etnik veya dini bir ifadesi olmaz. Bulgaristan’da sözlerinde dostluk ve kardeşlikten söz edilen bir bestenin yasaklanabileceğine inanmıyorum. Kitap yakan, müzik yasaklayan faşistlerin tarzına yakın böyle bir yaklaşım yine çağdaş dünyada bir emsal olur. Zaten böyle bir şey mümkün değil çünkü bu beste artık insanlarımız kalbinde çınlayıp taşınıyor.”

Miraç Aktaş – BALKAM Stajyer

Editör – Ayşe Enise Muş

Kaynak:

 

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Srebrenitsa Soykırımı Mahkumu Radislav Krstic’in Mektubu

Srebrenitsa’da soykırımın desteklenmesi ve yardım edilmesi suçundan Lahey’de 35...

Trump’ın Ukrayna’da Batı/NATO Barış Gücü Planına Yönelik 10 Engel

Andrew Korybko 10 Obstacles To Trump’s Reported Plan For Western/NATO...

Türkiye-AB İlişkilerinde Kırılma Noktası: AK Parti Döneminde Yaşanan Gelişmeler ve Güncel Durum

Dr. Aziz Armutlu Giriş: Türkiye AB İliskileri Türkiye ile Avrupa Birliği...

Yapay Zeka Diplomasisi: AI Diplomasisinin Yükselen Çağı

The Emerging Age of AI Diplomacy To compete with China,...