Bosna Savaşı’nda Yakılan 8 Kurban Toprağa Verildi

8 Mayıs 1992 tarihinde Bosna Hersek’in kuzeydoğusunda bulunan Kalesija şehrine bağlı Hemisljani Köyü’nde, Sırp askerler tarafından bir ahır içerisinde kurşuna dizilerek öldürülen ve ardından cesetleri ateşe verilen 8 Bosnalı Müslüman, katliamın yıl dönümünde kılınan cenaze namazın ardından toprağa verildi.

Hemisljani Köyü’nde düzenlenen toplu cenaze törenine kurbanların yakınları başta olmak üzere yoğun bir katılım olurken, hayatını kaybeden Boşnaklar için dua edildi. Ahıra kapatılan 10 kişiden 2’si sağ kalmayı başarırken, Ahıra kapatılanlardan sağ kalmayı başaran iki kişiden biri olan Alija İbrisevic, Çetniklerin ahırın içerisini samanla doldurarak ateşe verdiklerini ve kendisinin ise yanan ahırdan dışarıya çıkmayı başardığını söyledi. Alevlerin arasından ağır yaralanarak çıkabilen Omer Mehmedovic’in ise yakın bir zamanda vefat ettiğini ifade etti. Olayda hayatını kaybedenlerden İbrahim Turkic’in kızı Minheta Halilovic ise, yaşanan vahşetin ardından olay yerine ilk olarak abisinin gittiğini belirterek, abisinin babasını teşhit etmek üzere gittiğini ancak gördüğü manzaraya dayanamayarak birkaç gün sonra kalp krizi geçirdiğini söyledi.

Babası, kardeşi, amcası, dayısı ve komşularını bugün toprağa veren İbran Vildic ise Bosna Hersek Savcılığının olay hakkında herhangi bir soruşturma açmadığını belirterek, olaydan sağ kurtulan 2 görgü tanığından birisinin şu an hayatta olduğunu ifade ederken, savcılığın yeterli delil olmadığı gerekçesiyle reddettiği soruşturmayı, “Bunu yaşayan canlı tanıkları olayın en büyük delilidir.” diyerek eleştirdi. Hemisljani Köyü’nde ki ahır 2016 yılında Kayıp Kişiler Enstitüsü tarafından yürütülen kazı çalışmaları sırasında bulunurken, Bosna Hersek’te ki savaş sonrasında ortaya çıkan yüzlerce toplu mezardan sadece biri olarak kayıtlara geçti. Yanmış cesetlerin kimlik tespitlerinin yapılmasının ardından, kurban yakınlarının isteği üzerine toplu cenaze töreni katliamın 26’ncı yıl dönümünde yapıldı.

Haberin içeriğinde de belirttiğimiz üzere bu olay savaş sırasında yaşanan vahşetlerden sadece birisi olarak kayıtlara geçti. Savcılığın olay hakkında yeterli delil olmadığını ileri sürerek soruşturmayı reddetmesi ise olayın diğer üzücü boyutu olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu tarz olayların faillerinin bugün dahi olsa yakalanıp adalete teslim edilmesi tüm insanlığın ortak sorumluluğudur.

 

 

Cihan DUMAN

o-Staj 2018 BALKAM Stajyeri

 

Kaynakça:

 

 

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Srebrenitsa Soykırımı Mahkumu Radislav Krstic’in Mektubu

Srebrenitsa’da soykırımın desteklenmesi ve yardım edilmesi suçundan Lahey’de 35...

Trump’ın Ukrayna’da Batı/NATO Barış Gücü Planına Yönelik 10 Engel

Andrew Korybko 10 Obstacles To Trump’s Reported Plan For Western/NATO...

Türkiye-AB İlişkilerinde Kırılma Noktası: AK Parti Döneminde Yaşanan Gelişmeler ve Güncel Durum

Dr. Aziz Armutlu Giriş: Türkiye AB İliskileri Türkiye ile Avrupa Birliği...

Yapay Zeka Diplomasisi: AI Diplomasisinin Yükselen Çağı

The Emerging Age of AI Diplomacy To compete with China,...