Bosna Hersek’te Çin Finansmanıyla 700 Milyon Euro’luk Yatırıma Onay Verildi

Bosna Hersek’in Tuzla şehrinde yapılması planlanan termal elektrik santrali için Bosna Hersek Federasyonu temsilciler meclisinden onay çıktı. Hükümetin Çin finansmanı ile yapılmasını planladığı ve savaş sonrasında tek kalemde yapılacak en büyük yatırım olan termal elektrik santrali projesi 2010 yılından bugüne gündemdeydi.

7 Mart Perşembe günü temsilciler meclisinde onaylanan yatırım projesi ile ilgili Çarşamba günü ülkenin elektrik şirketi ve projenin üstlenicisi Elektroprivreda BİH bir açıklama yaparak temsilciler meclisi üyelerini projenin önemi ve desteklenmesi hususunda bilgilendirdi ve uyardı. Elektroprivreda BİH tarafından yapılan açıklamada projenin bir alternatifi olmadığı ve Bosna Hersek’in istikrarı ve  enerji sektöründeki bağımsızlığı için önemine vurgu yapıldı. Açıklama “2010 yılında kabul edilen proje başlangıçta destek aldı çünkü Bosna Hersek Federasyonu entitesinin uzun süreli elektrik ihtiyacını garanti altına alan proje aynı zamanda ilerleyen dönemde kapatılacak olan mevcut santrallerin de yerini alacağı için çok büyük önem taşıyor” ifadelerine yer verildi.

Entite Başbakanı Fadıl Novalic, projenin yapımına başlamadan önce Federasyon Millet Meclisi’nin iki tane daha dokümanı kabul etmesi gerektiğini söyledi. Elektroprivreda daha önce  üç Çin firması ile termal elektrik santralinin inşası için anlaşma sağlamıştı ve parlamentonun onayında yaşanan gecikme sebebiyle Gezhuba Group, Guandong Elektrik Tasarım Enstitüsü ve Dongfang Elektrik şirketleri projeden çekilme tehdidinde bulunmuştu.

Santralin yapılması için Kasım 2017’de Elektroprivreda BİH Çin Exim Bank’tan 700 milyon avro kredi çekmişti. Santralin Bosna Hersek’te savaştan sonra bir seferde yapılan en büyük yatırım olması sebebiyle önemi büyük. Aynı zamanda Çin tarafından finanse ediliyor olması da Avrupa Birliği tarafından dikkatle izleniyor. Konuyla ilgili Çin’in Balkanlarda artan yatırımları ve Balkan ülkelerinin Çin’e olan kreid borçları sebebiyle Çin’in bölgede aktif bir oyuncu haline geldiği tartışılıyor. 2019 Münih Güvenlik Konferansı raporunda Çin’in Balkanlardaki ekonomik varlığının Avrupa Birliği için bir risk ve tehdit oluşturduğu özellikle Çin kredilerine bağımlılığın altı çizilerek vurgulandı. Bosna Hersek’in yabancı borçlarının %14’ünün Çin’e olduğu da ayrıca belirtildi.   

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Srebrenitsa Soykırımı Mahkumu Radislav Krstic’in Mektubu

Srebrenitsa’da soykırımın desteklenmesi ve yardım edilmesi suçundan Lahey’de 35...

Trump’ın Ukrayna’da Batı/NATO Barış Gücü Planına Yönelik 10 Engel

Andrew Korybko 10 Obstacles To Trump’s Reported Plan For Western/NATO...

Türkiye-AB İlişkilerinde Kırılma Noktası: AK Parti Döneminde Yaşanan Gelişmeler ve Güncel Durum

Dr. Aziz Armutlu Giriş: Türkiye AB İliskileri Türkiye ile Avrupa Birliği...

Yapay Zeka Diplomasisi: AI Diplomasisinin Yükselen Çağı

The Emerging Age of AI Diplomacy To compete with China,...