Aylardır büyük bir merakla beklenen Bosna Hersek – Türkiye – Sırbistan üçlü zirvesi Ankara’da gerçekleştirildi. Ankara’da yapılan bu görüşme, temelleri 2010 Türkiye tarafından atılan üçlü zirve toplantılarının üçüncüsü olma özelliği taşıyor.
Ankara’da Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün ev sahipliğinde gerçekleştirilen zirveye Sırbistan Cumhurbaşkanı Tomislav Nikolić, Bosna Hersek Üçlü Cumhurbaşkanlığı Konseyi’nin Dönem Başkanı Nebojša Radmanović ile konseyin diğer üyeleri Bakir Izetbegović ve Željko Komšić katıldı. Görüşme sonrası düzenlenen basın toplantısında konuşan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, zirvenin gayet samimi ve açık görüşlü bir havada geçtiğini ve zirveden oldukça olumlu bir atmosferde ayrıldıklarını söyledi. Gül, toplantının bu kadar verimli geçmesinde gerek Sırbistan gerek Bosna Hersek tarafından daha önceden atılan adımların oldukça önemli rol oynadığı belirterek, Nebojša Radmanović başkanlığındaki heyetin Bosna Hersek’in Sırbistan’a gerçekleştirdiği resmi ziyarete ve Sırbistan Cumhurbaşkanı Tomislav Nikolić’in Srebrenica Katliamı nedeniyle özür dilemesine işaret etti. Gül, zirveden bir gün önce imzalanan Bosna Hersek – Türkiye – Sırbistan arasında ekonomik alanlarda iş birliğini öngören Üçlü Ticaret Komitesi’nin kurulmasına yönelik imzalanan bildiriye değinerek, bu bildirinin üç ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin daha da artarak gelişmesini ve Balkanlardaki güven ve istikrara büyük bir katkı sağlayacağını temenni ettiklerini belirtti. Cumhurbaşkanı Gül, iklim değişmektedir, atmosfer değişmektedir herkesin gelecekte bir şeylerin daha iyi gitmesini beklediğini ve tarihi adımlar atıldığını belirterek, bölgedeki siyasi istikrarın ne kadar önemli olduğunun herkes tarafından farkına varıldığını, artık yabancı yatırımcıların Bosna Hersek ve Sırbistan’a güvenle yatırım yapabilmesinin yolunun açıldığının sözlerine ekledi.
Bosna Hersek Üçlü Cumhurbaşkanlığı Konseyi Dönem Başkanı Nebojša Radmanović ise, birinci zirveden bu yana ikili ilişkilerde büyük bir ilerleme kaydedildiği belirtti. Özellikle ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi gerektiğini belirten Radmanović, Türkiye’deki tüm yatırımcıları Bosna Hersek’e yatırım yapmaya davet etti. Radmanović, Bosna Hersek’in diğer alanlarda ilerleyebilmesi için öncelikle ekonomik koşulların düzelmesi gerektiğini bu nedenle Türkiye’den gelecek yatırımların Bosna Hersek için çok önemli olduğunu siyasi alandaki güzel ilişkilerin, ekonomik alanlarda da artarak devam etmesini temenni ettiklerini sözlerine ekledi.
Sırbistan Cumhurbaşkanı Tomislav Nikolić ise yaptığı açıklamalarda geçmişin Bosna Hersek’in ve Sırbistan’ın omuzlarına ağır yükler bıraktığını fakat artık işbirliğin derinleştirilmesi gerektiğini belirtti. Nikolić, üç ülke arasında ekonomik anlamda işbirliğinin artarak gelişmesi gerektiğini ve bölge istikrarı açısından bu üç ülkenin birlikte çalışmasının oldukça önemli olduğunu sözlerine ekledi.
Zirve sonrası yapılan açıklamaya göre, dördüncü zirve 2014 yılında Bosna Hersek’in başkenti Saraybosna‘da gerçekleştirilecek.
(TUİÇAkademi, www.tccb.gov.tr, Zambak.ba, Anadolu Ajansı)
TUİÇ BALKAM
Emel DENİZ
Bosna Hersek