Bosna-Hersek Federal Hükümeti Kuruldu

Bosna-Hersek Federasyonu’nun parlamentosunu oluşturan 2 meclis olan Milletler ve Temsilciler Meclisi’nde dün başlayan ve gecenin ilerleyen saatlerine kadar süren toplantılarda, seçimlerde birinci olan Sosyal Demokrat Parti (SDP) ile Boşnakların en büyük partisi SDA ve Hırvat partiler HSP ile NSRZB’nin koalisyonuyla yeni hükümet, milletvekillerinin onayına sunuldu. Yapılan oylamada, 4 partinin koalisyonuyla oluşan hükümet, güvenoyu aldı. Bosna-Hersek Federasyonu Başbakanlığına SDP’li Nermin Nikşiç getirildi. Başbakan Yardımcılığı görevini ise Hırvat partisi NSRZB’nin Başkan Yardımcısı Yerko İvankoviç Liyanoviç yürütecek. İvankoviç, aynı zamanda Tarım, Su ve Orman İşleri Bakanlığı’ndan da sorumlu olacak.

16 bakandan oluşan kabinede SDP 7, SDA 5, HSP 2, NSRZB 2 bakanlıkla temsil edilecek. Kabinede görev yapacak bakanlar ve partileri şöyle:

SDP: İçişleri Bakanı Predrag Kurteş, Sağlık Bakanı Rusmir Mesihoviç, Savaş Katılımcı İşleri Bakanı Zukan Helez, Eğitim Bakanı Damir Maşiç, Adalet Bakanı Zoran Mikuliç, Çevre ve Turizm Bakanı Branka Curiç, Ulaşım ve İletişim Bakanı olarak Enver Biyediç.

SDA: Alan Planlama Bakanı Desnica Radivoyeviç, Enerji, Maden ve Sanayi Bakanı Erdal Trhuly, Gelişme ve Ekonomi Bakanı Sanyin Halimoviç, Mülteci İşleri Bakanı Adil Osmanoviç, Kültür ve Spor Bakanı Salmir Kaplan.

HSP: Maliye Bakanı Ante Krayina, Çalışma ve Sosyal Politika Bakanı Vyekoslav Çamber.

NSRZB: Ticaret Bakanı Milorad Bahily, Tarım, Su ve Orman İşleri Bakanı Yerko İvankoviç Liyanoviç.

Bu arada, Kültür ve Spor Bakanlığına getirilen, İstanbul Üniversitesi Tarih Bölümü’nde yüksek lisansını tamamlayan, akıcı bir Türkçe’si olan 30 yaşındaki Salmir Kaplan, kabinenin en genç bakanı oldu.

Öte yandan, 3 Ekimdeki seçimlerin ardından bir süre önce de Bosna Sırp Cumhuriyeti’nde hükümet kurulmuştu. Bosna-Hersek’te seçimlerin üzerinden 5 ay geçmesine rağmen halen devlet seviyesinde ve 3 kantonda hükümet kurulamadı. Bosna Hersek’te, 3 Ekimde yapılan genel seçimlerin ardından devlet ve federasyon seviyesinde hükümet kurma çalışmaları için parti liderleri defalarca bir araya geldi, ancak bu görüşmelerin birçoğu olumsuzlukla sonuçlandı. Uluslararası toplum da ekonomik olarak zor durumda olan ülkede bir an önce hükümetin kurulması için yoğun çaba harcadı. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, bu süreçte 2 kez Bosna-Hersek’e gelerek, hükümetin kurulması yönünde ülkede Boşnak, Sırp ve Hırvat parti liderleriyle Saraybosna, Mostar ve Banya Luka’da ayrı ayrı görüştü. Yine bu sürece dahil olmak isteyen Almanya Başbakanı Angela Merkel de parti liderlerini Berlin’e 2 kez davet etti, ilkinde kendisi, ikinci görüşmesinde ise danışmanı Bosna-Hersekli parti liderleriyle bir araya geldi. ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton da seçimlerin ardından Bosna-Hersek’i ziyaretinde, önde gelen parti liderleriyle görüştü ve hükümetin kurulması yönünde görüşlerini dile getirdi. Son olarak ise AB’nin Bosna-Hersek’teki Yüksek Temsilciliği binasında önceki gün parti liderleri hükümetin kurulması yönünde bir araya geldi. Bu görüşmede Bosnalı Sırp lider Milorad Dodik’le birlikte hareket eden milliyetçi Hırvat partileri HDZ-1990 ile HDZ-BiH’in liderleri kurulacak hükümette bakanlıkların dağılımı konusunda çıkan anlaşmazlık üzerine görüşmelerden çekildi. Bunun üzerine SDP ve SDA, bu iki milliyetçi Hırvat parti olmadan da hükümetin kurulacağını açıkladı, dün seçimlerden sonra ilk kez Federasyon Parlamentosu toplandı.

(tuicakademi, setimes, zaman)

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Orta Güçler Çok Kutuplu Bir Dünya Yaratacak

Dani Rodrik - Cambridge Bu yazı ilk olarak 11 Kasım...

Amerika Bir Sonraki Sovyetler Birliği mi?

Harold James, Princeton Üniversitesi'nde Tarih ve Uluslararası İlişkiler Profesörü. Bu...

Stabil Kripto Paralar Doların Küresel Statüsünü Koruyabilir

Paul Ryan, ABD Temsilciler Meclisi'nin eski sözcüsü (2015-19), American...

Avrasya’da Kolektif Güvenlik: Moskova ve Yeni Delhi’den Bakışlar

Collective Security in (Eur)Asia: Views from Moscow and New...