Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) yayınladığı son raporda Boko Haram terör örgütünün çocuk intihar bombacısı kullanma sayısında 2017 yılında büyük artış olduğunu kaydetti.
UNICEF Batı ve Orta Afrika Direktörü Marie-Pierre Poirier de “Yılın ilk 3 ayında bölgede intihar saldırılarında kullanılan çocuk sayısı, geçen yılın tamamında kullanılanlarla hemen hemen aynı. Bu çocuklar suçlu değil, kurban.” değerlendirmesinde bulundu.
Açıklamada, Nijerya, Kamerun, Çad ve Nijer’de 2014’ten bu yana 117 çocuğun bombalı saldırı düzenlemek için kullanıldığı ve bunların büyük bir kısmının kız çocuğu olduğu belirtildi.
UNICEF’e göre Boko Haram, yılın ilk üç ayında 27 çocukla intihar saldırısı gerçekleştirdi.
Sekiz yıldan bu yana saldırılar düzenleyen örgüt şimdiye kadar binlerce çocuk kaçırarak, onlara tecavüz ediyor, canlı bomba olmaya ya da militanlarıyla evlenmeye zorluyor. Örgütten kurtarılan ya da kaçmayı başaran çocuklar ise gözaltına alınıyor ve toplum tarafından damgalanma riski nedeniyle aileleri tarafından kabul edilmiyor. UNICEF’ten Fatima İbrahim’e göre “reddedilme ve damgalanma ile ilgili sorun, bu çocukların daha sonra izole olmaları ve şans bulmaları halinde Boko Haram’a geri dönebilecekleri.”
Nijerya’da Boko Haram’dan kaçan 370 çocuğun halen gözaltında tutulduğu belirtilirken yetkililer pazartesi günü yaklaşık 600 kişiyi örgütle bağlantıları bulunmadığı gerekçesiyle serbest bıraktı.
Çad Gölü çevresindeki çatışmalar nedeniyle yerinden olan 2,3 milyon kişiden 1.3’ünü çocuklar oluşturuyor.
Boko Haram faaliyetlerine hız verdiği 2009 yılından bu yana 20 binden fazla kişinin ölümünden sorumlu tutuluyor.
UNICEF krize karşı zayıf finansal kaynakları olduklarını belirtirken, sosyal destek sağlamaya, aileleri bir araya getirmeye, eğitim, güvenlik su ve tıbbi hizmetler sunmak için çaba harcadıklarını açıkladı.
UNICEF, başvurduğu 154 milyon Dolarlık kaynağın ancak beşte birine ulaşabildi.
Birleşmiş Milletler, bu yıl Çad Gölü çevresinde insani yardım için 1,5 milyar Dolar’a ihtiyaç duyulduğunu açıkladı.
Kübranur Özyazıcı – AFRAM Stajyer
Editör – Ayşe Enise Muş
Kaynak: