BM Güvenlik Konseyi’nde Libya’ya uluslararası müdahaleye yeşil ışık yakan karar tasarısı kabul edildi. Şimdi gözler askeri operasyonlara çevrildi.
Libya’nın hava sahasının kapatılmasına yönelik öneri BM Güvenlik Konseyi’nde kabul edildi.
Karar 10 oyla geçerken ret oyu çıkmadı, 5 ülke çekimser kaldı. Bu kararla, konsey Libya hava sahasını uçuşa kapalı bölge ilan etti. Kararda sivillerin korunması için bütün askeri tedbirlerin alınması ibaresi de yer alıyor.Bu ibare kararın destekçileri ABD,İngiltere, Fransa ve diğer ülkelerin operasyonu anlamına geliyor.
Libya’ya ait bütün askeri hedeflerin vurulmasının söz konusu olduğu ve bu operasyonun tamamlanmasının bir hafta alabileceği ifade ediliyor.
Kaddafi’nin, muhaliflerin kalesi Bingazi’deki halka yönelik ‘bu gece geliyoruz’ açıklamasından saatler sonra, BM Güvenlik Konseyi, Libya’ya müdahalenin yolunu açan karar tasarısını kabul etti.
Karar ile birlikte Libya’ya müdahale için yasal zemin sağlanmış olurken, konseyde artık kararın nasıl uygulanacağı görüşülecek.
ABD, İngiltere ve Fransa’nın askeri üslerinde bir hareketklilik zaten mevcut iken, ABD, Libya’ya operasyon düzenleme güç ve yeteneğinde olduğunu daha önce açıklamıştı.
Düşünülen, öncelikli olarak Kaddafi’ye bağlı askeri uçakların havalanmasını engellemek ki bunun için de, Libya’nın hava savunma sitemlerinin vurulması gerekli. Ardından ise tank ve zırhlı birliklerin hedef alıncağı anlaşılıyor.
Detaylar arasında, uçakların yanında cruz füzelerinin de kullanılması var. Ayrıca, kararda operasyonlarda NATON’un Güney Akdeniz’deki üslerinin kullanılacağı ifadesi d yer alıyor.. Bu durum, gözleri İtalya’daki ve Girit ile Kıbrıs Rum Kesimi’ndeki üslere çeviriyor.
Arap ülkelerinden lojistik destek alınması da gündemde. Burada da, Bahreyn’deki ayaklanmalara müdahale eden Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin adı geçiyor.
(tuiçakademi-ntvmsnbc) /// Halime GÜMÜŞ