BM’den Kosova ve Sırbistan’a İtidal Çağrısı

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Kosova ve Sırbistan arasında yaşanan son gerginlik konusundaki endişelerini dile getirdi. Özellikle de Sırbistan hükümetine bağlı Kosova ve Metohiya Ofisi Direktörü Marko Djuric’in tutuklanmasının ardından yükselen tansiyon nedeniyle iki ülkeye de soğukkanlı davranmaları gerektiğini hatırlattı.

“Priştine ile Belgrad arasındaki ilişkiler için, Sırbistan Hükümeti Kosova Temsilciliği Başkanı Marko Djuriç’in 26 Mart’ta tutuklanmasından sonra endişeleniyorum. Kışkırtıcı söylemlerden ve beyanlardan kaçınmaları için her iki tarafa da çağrıda bulunuyorum.” diyen Guterres bölgedeki dengelerin ne kadar hassa olduğunu da BM’nin en yüksek koltuğundan dile getirmiş oldu.

Guterres, BM Genel Sekreteri sıfatıyla, her iki tarafı da diyaloğu ilerletmeye çağırırken, iki ülke arasındaki diyaloğun tekrar engellendiğini de sözlerine ekledi.

Guterres, “Priştine ile Belgrad arasında Avrupa Birliği tarafından yapılan arabuluculuk ile yürütülen diyalog, yeni bir kilitlenme aşamasına girdi. Bugüne kadar ulaşılan tüm anlaşmaların gerekliliklerinin sorunsuz uygulanması ve hayata geçmesi ve diyaloğu ilerletmek için her iki tarafa da sakin olmaları çağrısında bulunuyorum.” dedikten sonra konuşmasını son üç yıldır kesinleşmeyi bekleyen bir süreç olan ‘Karadağ ile sınır anlaşmasının onaylanması’nda Kosova kurumlarının çalışmalarını ve gayretlerini takdir ettiğini belirtti.

Birleşmiş Milletler’deki en yüksek makamda oturan Antonio Guterres’in, Kosova ve Sırbistan arasındaki ilişkiye dair bizzat açıklama yapması bölgenin önemini gözler önüne serer nitelikte. Guterres’in konuşmasında vurguladığı noktalar dikkate alındığında bölgenin sadece AB değil, BM tarafından da yakından takip edildiği ve bölgedeki hassas dengelerin de gözetilmeye çalışıldığı anlaşılacaktır. Öte yandan Kosova’nın halen BMGK’de koltuğa sahip ol(a)maması ve Sırbistan’ın AB üyeliği önündeki en büyük engelin bu sorunun çözülmesinin oluşu, Guterres’in olay hakkındaki “kördüğüm” yorumunu da haklı çıkartıyor.

Yusuf MEHMET

o-Staj 2018 BALKAM Stajyeri

Kaynak:

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Yapay Zeka Diplomasisi: AI Diplomasisinin Yükselen Çağı

The Emerging Age of AI Diplomacy To compete with China,...

Kolektif Kimlik Bağlamında Sosyal Bütünleşme: Gezi Parkı Olaylarından Bir Perspektif

Fazilet Bektaş Sivil Toplum Çalışmaları o-Staj Programı Özet Bu çalışma, uluslararası alan...

Teknolojinin İpek Yolu: Otoriterleşme ve Çin’den Dünyaya Uzanan Dijital Otoriteryanizm

Nazlı Derin Yolcu Sivil Toplum Çalışmaları o-Staj Programı Özet Dünyada geçmişten günümüze...

Arap Baharı ve Demokratikleşme: Tunus ve Mısır’da Sivil Toplumun Karşılaştırmalı Rolü

Ayça Özalp  Sivil Toplum Çalışmaları o-Staj Programı Giriş Demokratikleşme ve sivil toplum...