Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyi’ne bağlı Bağımsız Soruşturma Komisyonu, Suriye’deki insan hakları durumuna ilişkin en son raporunu 18 Şubat’ta Cenevre’de açıkladı. Suriye’de silahlı çatışmaların giderek şiddetini artırdığı belirtilen raporda, hükümet ordusu ve muhalif silahlı güçlerin, savaş suçu ve insanlığa karşı suç işledikleri ileri sürüldü.
İnsanlık Suçu İşleniyor
15 Temmuz 2012 ile 15 Ocak 2013 tarihleri arasında 455 kişiyle yapılan görüşmelere dayanarak hazırlanan 131 sayfalık raporda Suriye’deki insan hakları durumu hakkında soruşturma ve değerlendirme yapıldı. Yayımlanan rapora göre, Suriye ordusu ve hükümete bağlı silahlı güçler, cinayet, işkence, tecavüz ve zorla alıkoyma gibi, insanlığa karşı suçlar ve savaş suçu işleyerek, insan haklarını ve bu alandaki uluslararası düzenlemeleri ciddi şekilde ihlal etti. Muhalif silahlı militanların, sivillerin yerleşim merkezlerinde mevziler kurdukları ve sivillerin can güvenliğine zarar verdikleri belirtilen raporda, buna rağmen muhalefetin insan hakları ihlalleri boyutunun, hükümet ordusu tarafından yapılan ihlallerle kıyaslanamayacağı ileri sürüldü.
Bağımsız Soruşturma Komisyonu Başkanı Paulo Pinheiro basına verdiği demeçte, Suriye’deki silahlı çatışmanın giderek kötüleştiğine dikkat çekerek Suriye halkının çok büyük acılar çektiğini vurguladı.
“Mezhep ayrımcılığı çatışmaları körüklüyor”
Suriye’deki durumun her geçen gün kötüleştiğini, yaklaşık 20 milyon insanın Suriye’de acı çektiğini aktaran Pinheiro, delillerin Suriye ordusu ve muhalif güçler arasındaki çatışmaların günden güne arttığını ve mezhep ayrımcılığının bu çatışmaları körüklediğini ifade etti.
Suriye Sorunu Bağımsız Soruşturma Komisyonu, Ağustos 2011’de BM İnsan Hakları Konseyi’nin verdiği yetkiyle kurulmuştu. Komisyon daha önce Suriye’deki insani durumla ilgili 3 ayrı rapor hazırladı. Komisyon, şu ana kadar Suriye’de soruşturma başlatmak için Beşar Esad iktidarından yetki alamadı. Geçen yılın Ekim ayında Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’a konuyla ilgili bir mektup gönderen komisyon, herhangi bir yanıt alamadı. Bu nedenle uluslararası toplumun, komisyon raporunun meşruiyetine kuşkuyla baktığı belirtildi.
(TUİÇ Akademi, Euronews)
Fethullah CEYLAN
TUİÇ Stajyeri