Birleşmiş Milletler’in 10 Yardım Görevlisi Güney Sudan’da Kayboldu

Birleşmiş Milletler, 10 insani yardım çalışanının Güney Sudan’da kaybolduğunu açıkladı. Ülkenin Orta Equatoria Eyaleti’nde hareket halinde olan bir insani yardım konvoyunun kaybolduğu ve konvoydaki 10 kişiden haber alınamadığı BM İnsani Yardım Ofisi tarafından açıklandı.

Yapılan açıklamada, insani yardım görevlilerinin nerede oldukları hakkında derin endişe duyulduğu belirtildi. Ayrıca Güney Sudan İnsani Yardım Koordinatörü Alain Noudehou: “Bu insanlar, Güney Sudan halkına yardım etmek için buradalar ve hedef alınmamalılar. Meslektaşlarımız şartsız bir şekilde salıverilmeliler” ifadelerini kullanarak tepkisini belirtti.

Kaybolan yardım ekibinin içerisinde çeşitli yardım kuruluşları çalışanlarının yanı sıra BM’ye bağlı kuruluşlardan temsilcilerin olduğu belirtildi.

Ülkede nisan ayı içerisinde aynı bölgede muhalif lider Riek Machar’a bağlı silahlı milislerin, insani yardım kuruluşlarında görevli 7 kişiyi “casusluk” yaptıkları iddiasıyla kaçırdığı, daha sonradan serbest bıraktığı biliniyor.

2011 yılında yapılan referandum ile Sudan’dan ayrılıp bağımsız olan Güney Sudan’da etnik ayrılıklar nedeni ile iç savaşa sürüklenmişti. Bir türlü istikrarın sağlanamadığı bu ülkede, BM tarafından hazırlanan raporlara göre, Güney Sudan’da 2013’ten bu yana 98 insani yardım görevlisi öldürüldüğü kaydedildi.

İç çatışmaların son bulması için insani amaçlarla bölgeye intikal eden yardım görevlilerinin kaçırılması, ülkenin güvenliği ve istikrarın sağlanması için yardımların kesilmesine sebep olabilir. İnsani yardım görevlilerinin serbest bırakılmaması durumunda, BM çatısı altında yapılacak olası bir barışa zorlama operasyonun, bölgede daha büyük çatışmaların doğmasına neden olabileceği gerçeğini gözler önüne sermektedir.

 

Merve ACAR

o-Staj 2018 AFRAM Stajyeri

Kaynak :

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Yapay Zeka Diplomasisi: AI Diplomasisinin Yükselen Çağı

The Emerging Age of AI Diplomacy To compete with China,...

Kolektif Kimlik Bağlamında Sosyal Bütünleşme: Gezi Parkı Olaylarından Bir Perspektif

Fazilet Bektaş Sivil Toplum Çalışmaları o-Staj Programı Özet Bu çalışma, uluslararası alan...

Teknolojinin İpek Yolu: Otoriterleşme ve Çin’den Dünyaya Uzanan Dijital Otoriteryanizm

Nazlı Derin Yolcu Sivil Toplum Çalışmaları o-Staj Programı Özet Dünyada geçmişten günümüze...

Arap Baharı ve Demokratikleşme: Tunus ve Mısır’da Sivil Toplumun Karşılaştırmalı Rolü

Ayça Özalp  Sivil Toplum Çalışmaları o-Staj Programı Giriş Demokratikleşme ve sivil toplum...