Birleşmiş Milletler: “Gıda Güvensizliğinden En Çok Etkilenen Afrika”

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, cumartesi günü gıda güvensizliğinin arttığını ve Afrika’nın en çok etkilenen kıta olduğunu belirtti. Guterres, üst düzey yetkilileri ve tarım uzmanları ile bir araya gelerek Afrika, küresel açlığın en yüksek yüzdesini alıyor.” dedi.

Guterres’e göre, çatışmalar ve gıda güvensizliği arasında bir bağlantı var. “Sosyal uyumun geliştirilmesini sağlayan topluluk yaklaşımına ihtiyacımız var.” diyerek, toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanmasının gıda güvenliğini sağlamaya yönelik önemli bir araç olduğunu ekledi. Toplumsal cinsiyet eşitliğinin, gıda güvenliği durumunu nasıl artırabileceğinin gerekçelendirilmesinde “kadınlar tarım görev gücünün yüzde 63’ünü oluşturuyor.” dedi.

Afrika’ya göre, gıda güvenliği sağlamak için yapacak çok şey var. Guterres, Afrika’daki ülkelerden sadece yüzde 5’inin Afrika’nın Gündem 2063’ün amiral gemisi programlarından biri olan Kapsamlı Afrika Tarım Geliştirme Programı (CAADP) tarafından belirlenen hedefe ulaştığını söyledi.

Afrika’nın Gündemi 2063, barışçıl ve müreffeh bir kıtayı yaratmayı amaçlayan sosyo-ekonomik ve politik bir plandır. Eylül 2017’de BM, dünya çapındaki şiddetli çatışmaların ve iklim ile ilgili şokların artması nedeniyle dünya açlığının 2016’da neredeyse yüzde 5 oranında arttığını söyledi.

Raporda, kronik olarak yetersiz beslenen insan sayısının 815 milyona çıktığını, yani 2016 yılında dünya nüfusunun yüzde 11’inin bir önceki yıl 777 milyona yükseldiğini tahmin ettiler. Afrika’nın nüfusunun yaklaşık % 20’sinde (243 milyondan fazla) aynı dönemde açlıktan etkilendiğini belirtti.

Bu vesileyle konuşan Afrika Birliği başkanı ve Gine Alfa kongre başkanı şunları söyledi: “Gıda güvensizliği ve mikro besin maddelerinin eksikliği kıtada bir felaket.”

Bu arada Etiyopya Başbakanı Hailemariam Desalegn, yoksulluğun sadece yağmurla beslenen tarımla silinmesi nedeniyle yoksulluğun ve gıda güvensizliğinin üstesinden gelmek için sulamanın artırılması çağrısında bulundu. Son on yılda, ülkesinin sulanan toprak alanını altı milyon hektardan 16 milyon hektara çıkarmayı başardığını da ekledi.

Suna  AĞDUK
o-Staj 2018 AFRAM Stajyeri

Kaynakça:

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Orta Güçler Çok Kutuplu Bir Dünya Yaratacak

Dani Rodrik - Cambridge Bu yazı ilk olarak 11 Kasım...

Amerika Bir Sonraki Sovyetler Birliği mi?

Harold James, Princeton Üniversitesi'nde Tarih ve Uluslararası İlişkiler Profesörü. Bu...

Stabil Kripto Paralar Doların Küresel Statüsünü Koruyabilir

Paul Ryan, ABD Temsilciler Meclisi'nin eski sözcüsü (2015-19), American...

Avrasya’da Kolektif Güvenlik: Moskova ve Yeni Delhi’den Bakışlar

Collective Security in (Eur)Asia: Views from Moscow and New...