Birleşmiş Milletler ifadesi ilk kez ABD Başkanı Franklin D. Roosevelt tarafından ortaya atıldı ve ilk olarak İkinci Dünya Savaşı sırasında 26 ülkenin, Mihver Güçlerine karşı birlikte mücadeleye devam etmek için yayınlanan 1 Ocak 1942 tarihli bildirgede kullanıldı.
Birleşmiş Milletler’in öncüsü olan Milletler Cemiyeti, I. Dünya Savaşı sırasında benzer şartlar altında tasarlanmış bir örgüttü ve 1919 yılında Versay Antlaşması ile uluslararası işbirliğini güçlendirmek, barış ve güvenliği sağlamak amacıyla kurulmuştu. Milletler Cemiyeti’nin varlığı, İkinci Dünya Savaşı’nın çıkmasını engelleyemediği için son buldu.
Birleşmiş Milletler Antlaşmasını hazırlamak üzere 1945 yılında, 51 ülke temsilcisi San Francisco’da düzenlenen Birleşmiş Milletler Uluslararası Örgüt Konferansı’nda bir araya geldi. Söz konusu görüşmeler Çin, Sovyetler Birliği, İngiltere ve ABD temsilcilerinin Amerika’nın Dumbarton Oaks şehrinde 1944 yılı Ağustos-Ekim ayları arasında yaptıkları çalışmalar sonucu hazırlanan taslak metin çerçevesinde gerçekleştirildi. Birleşmiş Milletler, Çin, Fransa, Sovyetler Birliği, İngiltere, ABD ve Türkiye dahil diğer kurucu üyelerin Antlaşmayı onaylamasıyla 24 Ekim 1945 yılında resmen kuruldu.
Birleşmiş Milletler Antlaşması’nın amacı; uluslararası barış ve güvenliği korumak, hak eşitliği ve halkların kendi geleceğini belirleme ilkelerine saygı göstererek milletler arasındaki ilişkileri geliştirmek, uluslararası ekonomik, sosyal, kültürel ve insani sorunların çözümünde işbirliği yapmaktır.
Birleşmiş Milletler bazı ilkeler doğrultusunda hareket eder. Tüm üyelerinin eşit egemenliğine dayanan bu ilkeler şunlardır: Üyeler iyi niyet çerçevesinde antlaşmada belirtilen yükümlülüklerin gereklerini yerine getirmelidir, üyeler başka bir devlete tehdit oluşturmaktan ya da başka bir devlete karşı güç kullanmaktan kaçınmalıdır ve her faaliyetin uygulamasına tam destek olmalıdır.
Antlaşmada geçen hiçbir madde Birleşmiş Milletler’e devletlerin iç işlerine karışma yetkisi vermez. Birleşmiş Milletler Üyeliği, BM Antlaşmasının getirdiği tüm yükümlülükleri kabul eden ve bu yükümlülükleri uygulamaya muktedir ve istekli tüm barışsever milletlere açıktır. Birleşmiş Milletler’in antlaşmada belirtilen resmi dilleri Çince, İngilizce, Fransızca, Rusça ve İspanyolca’ dır. Arapça daha sonra Genel Kurul, Güvenlik Konseyi ve Ekonomik ve Sosyal Konsey’in resmi dili olarak eklenmiştir. BM’nin çalışma dilleri ise İngilizce ve Fransızcadır.
Antlaşma ile Birleşmiş Milletler’in 6 temel organı kurulmuştur; Genel Kurul, Güvenlik Konseyi, Ekonomik ve Sosyal Konsey, Vesayet Konseyi, Uluslararası Adalet Divanı ve Genel Sekreterlik. Ancak, Birleşmiş Milletler ailesi içine alınan 15 ihtisas kuruluşu, çok sayıda program ve birimi bünyesinde bulundurmaktadır.
Birleşmiş Milletler bir dünya hükümeti değildir, hükümetlerin hükümeti de değildir. Yasa çıkaramaz. Buna rağmen, uluslararası anlaşmazlıkları çözmek ve insanlığı ilgilendiren konuklarda politikalar geliştirmek için en uygun ortamı sağlayan kuruluştur.
BM ve bağlı kuruluşlar dünya çapında yürüttükleri faaliyetler aracılığıyla gıda üretiminin yükseltilmesi, mültecilere yardım edilmesi, AIDS’le mücadele edilmesi, kara mayınlarının temizlenmesi dahil bir çok konuda çalışmalarını sürdürmektedir. Birleşmiş Milletler’in silahsızlanma ve özellikle kitle imha silahlarının yayılmasını önlemek için yürüttüğü çalışmalar sayesinde, insanlar ikinci bir nükleer savaşın çıkmasından kurtulmuştur.
Birleşmiş Milletler’in sekizinci Genel Sekreteri Ban Ki-moon, Kofi Annan’dan devraldığı görevine 2 0cak 2007’de resmen başlamıştır.
Kübra Sezgin
TUİÇ Stajyeri
Kaynakça
1) BM Kamusal İletişim Dairesi, ’’BM Hakkında Her şey’’, New York: BM Yayını, 2008 (e.t. 13.02.2014)
2) http://www.un.org/en/ (e.t. 13.02.2014)
3) http://europa.eu/youth/article/birle%C5%9Fmi%C5%9F-milletler-nedir_tr (e.t. 13.02.2014)
4) http://www.unicankara.org.tr/today/1.html (e.t. 13.02.2014)
5) http://www.unep.org/environmentalgovernance/ (e.t. 13.02.2014)
6) http://www.unfoundation.org/what-we-do/issues/united-nations/ (e.t. 13.02.2014)