Belçika: ‘’Rusya’ya Karşı Yaptırımlar Geçici Olmalıydı’’

Belçika Başbakanı Charles Michael, Moskova’da  Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Başbakan Dmirtry Medvedev  ile bir araya geldi. Charles Michael, iki ülke arasındaki diyaloğun yeniden canlanmasını amaçladığını belirtti.

Rusya’nın başlattığı Ukrayna krizi ve Kırım ilhakı nedeniyle, Avrupa ülkeleri ve ABD, Rusya’ya yaptırımlar uygulamıştı. Krizin devam etmesi nedeniyle yaptırımlar hala devam etmektedir. Fakat Belçika Başkbakanı Charles Michael’in belirtiği gibi, yaptırımların bir amaç olmaması gerektiğini ve Ukrayna’da Minsk Anlaşmalarının uygulanması için geçici bir  çözüm olduğunu pek çok Avrupa ülkesi düşünmeye başladı. Belçika ile birlikte İtalya, Lüksemburg, Çekya ve Malta Başbakanları dahil yaptırımlar sonrasında Moskova’ya ziyarette bulunmuştu. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ise ilkbaharda Rusya’yı ziyaret etmeyi planlıyor.

Charles Michael, AB ülkeleri tarafından uygulanan yaptırımların Belçika’nın bakış açısı olmadığını ve yaptırımlar ile Rusya arasında doğru ekonomik dengeyi bulmaya çalıştıklarını belirtti. AB ve Rusya arasındaki daimi bir diyaloğun tekrar kurulması için girişimlerde bulunduklarını açıkladı. Rusya Dışişleri Bakanı Sergev Lavrov, Belçika ile iş birliğinin, Rusya’nın AB ve NATO ile ilişkilerindeki problemleri çözebileceğini belirtti.

AB ekonomik yaptırımlarına rağmen,iki ülke arasındaki yatırım alışverişi devam ediyor: Belçika tarafında 1.2 milyar dolar; Rusya tarafında yarım milyar dolar civarında. Terörle mücadele konusunda da iş birliği devam ediyor. Ayrıca, Belçika’nın Zeebruge Limanı üzerinden sıvı yakıt doğal gaz aktarımı için Rusya ile Belçika arasında ikili görüşme gerçekleşti. Vladimir Putin, Zeebruge Limanı’nın, Avrupa’nın başlıca doğal gaz aktarım terminali olduğunu ve limanın genişletilmesi için projenin(Arctic LNG-2) başladığını belirtti.

Asude UYSAL
o-Staj 2018 AÇAM Stajyeri

Kaynakça:

  

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Bosna Avrupa’yı Nasıl Krize Sürükleyebilir?

Sırp Milliyetçiliğinin Geri Dönüşü Kıtada Yeni Bir Savaşı Tetikleyebilir Avrupa...

Avrupa Birliği ile Türk Devletlerinin Yakınlaşması Ne Anlama Geliyor?

Avrupa Birliği'nin Orta Asya politikasında yeni bir evreye girildiği...

Dünya Ticaret Krizi: Türkiye’ye Arabulucuk Görevi Görünüyor

2024 yılına ait Dünya Ticaret verileri değerlendirdiğinde, tüm dünyayı...

Türk Cumhuriyetlerinin Güney Kıbrıs Açılımı

2024 yılının sonlarından itibaren Orta Asya'dan dikkat çekici diplomatik...