Beklenen Müzakere Olumsuz Sonuçlandı

2 Nisan tarihinde başlayan, 12 saatten uzun süren ve zaman zaman hararetli tartışmalara sahne olan Kosova-Sırbistan arasındaki müzakereler, tahmin edilenin aksine olumsuz sonuçlandı.

Kosova-Sırbistan arasında beklenen müzakerede, her iki tarafla hem ayrı ayrı hem birlikte konuşup müzakereye varmayı hedefleyen AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası’ndan Sorumlu Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, bu görüşmenin iki tarafında katıldığı son resmi görüşme olduğunu belirtti. Ayrıca Ashton, sekizinci raunt olarak adlandırılan bu müzakerede birkaç öneri ortaya atılsada, tarafların arasında ‘dar fakat derin’ bir ilişki olduğunu ifade etti. Kosova ve Sırbistan Başbakanları ise müzakereleri farklı farklı değerlendirdi.

Öncelikle müzakere sonrası Kosova Başbakanı Hashim Thaçi, anlaşmanın sağlanamamasının sebebinin Sırbistan heyetine katılan yeni üyelerin Kosova gerçeğini kabul etmemeleriyle ilgili olduğunu dile getirdi. Sırbistan’ın prensipleri kabul etmesi halinde anlaşma olacağını ve Sırbistan heyetindeki yeni üyelerin, katılımcıların uyumu için zaman gerektiğini söyledi. Sırpların Kosova Anayasası, yasaları ve Ahtisaari Paketi’ne paralel bir şekilde hareket etmesi gerektiğini ve Kosova’nın da Belediyeler Birliği’ne icra yetkilerinin tanınmasına karşı olduklarını ifade etti.

Değerlendirme ve çözüm için biraz daha zamana ihtiyaç olduğunu dile getiren Sırbistan Başbakanı İvica Daçiç ise Belediyeler Birliği yetkileri, polis ve adalet konularında farklı tutumlarının devam ettiğine işaret edip, ilişkilerin normalleşmesi yönünde ilerleme kaydedildiğini dile getirdi. Ayrıca Daçiç, Kosova’nın anlaşamama sorunlarından biri olarak nitelendirdiği Sırbistan Heyeti’nden görüşmelere katılan yeni Başbakan Yardımcısı Aleksander Vucic’in bir ara istifasını sunmasına rağmen, kendisinin bunu kabul etmediğini söyledi.

Müzakereler sonucunda uyum sağlanamasada, kararın alınması için ek süre talep edildi. AB Dış İlişkiler Temsilcisi Catherine Ashton her iki ülke tarafından alınan kararlarla ilgili 9 Nisan’da bilgilendirilecek. Bu gelişmeler ışığında, ileride Avrupa ve Amerika diplomasisi, iki tarafı da ikna etmek için çaba harcayacak.

Almanya’dan Sırbistan’a Uyarı

Almanya milletvekili Doris Pack,’Dnevnik’ gazetesine verdiği demeçte, Belgrat’ın  Kosova konusunda zamanı gerektiği şekilde yorumlaması ve ona göre davranması gerektiğini belirtti. Aksi halde iki taraf arasında yapılan müzakerelerden AB değil, Belgrat Hükümeti’nin sorumlu olacağını ifade etti. Pack:’AB ile müzakereler başlamazsa bunun sorumlusu Sırbistan olacaktır. Bunun AB yetkilileri tarafından benimsenmesi ve Sırbistan’ın tüm şartları yerine getirmesi gerekir ve her şey Kosova ile görüşmeler ışığında Sırbistan’ın değerlendirileceği 16 Nisan raporuna bağlı olacaktır.’ diyerek konuya yorum getirdi.

KDTP’den Bir İstifa Daha

Geçtiğimiz günlerde KDTP’de yapılan istifalara bir yenisi daha eklendi. KDTP Prizren Şubesi Başkanı Cemil Luma istifa etti. Cemil Luma istifasının sebebine yanıt olarak, KDTP yöneticilerinin pozisyonlarını koruyabilmek için yıllardır yanlış siyaset yürüttüğünü belirtip, yürütülen yanlış siyaset nedeniyle kayıpların devam etmesi, bugün soru işareti taşıyan varlığımızın yarın yok olması anlamına gelmektedir.’ dedi.

ABD: Kuzey İçin Özerklik Gerekli

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Victoria Nuland, Kosova’nın kuzeyinde Sırpların talep ettiği özerkliğin nasıl uygulanacağı konusuna dair Kosova’nın karar vermesi gerektiğini söyledi.

Basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtlayan ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Victoria Nuland, Sırbistan’ın Sırp vatandaşlarına ve Kosovalı Sırplara bu sorunun çözümü için zamanın geldiğini söylemesi gerektiğini ifade etti.

Paralel yapılanmalar, Kosova ile Sırbistan arasındaki ilişkilerin normalleşmesi ve AB Dışişleri ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton’un üzerinde çalıştığı konuları belirten Nuland, ‘Kosova ve Sırbistan’ın AB’ye doğru ilerlemesine imkân sağlayacak bu sorunun barışçıl çözümlenmesini arzu ediyoruz.’ dedi

Tanınma Sürecinde Hızlanan Adımlar

Arnavutluk Dışişleri Bakanı Edmond Panoriti, Mısır’ın Kosova’yı tanıdığını çok yakında resmi olarak ilan edeceğini ve Kosova’yı henüz tanımayan beş Avrupa Birliği üye ülkesinden ikisinin de benzeri bir yolda olduğunu söyledi. Birliğe doğru daha hızlı hareket etmeleri için Kosova’nın toprak bütünlüğünün ve egemenliğinin korunmasının gerekli olduğunu belirtti. Bununla birlikte, yakında Kosova’yı tanıyacak iki AB ülkesinin de tanımaları en kısa sürede yapacağını ifade etti.

Kosova Yeni Termik Santralinin İhalesi Onaylandı

Kosova Yeni Termik Santrali Yönetim Komitesi, kamu-özel ortaklığı ile inşa edilecek yeni termik santralinin ihale belgelerini onayladı. Yönetim Komitesi tarafından toplantı sonrasında, 2014 yılının Aralık ayını mali kapanış ve transferlerin yapılması ile yeni kapasitelerin inşasına geçilmesinin beklendiği tarih olarak öngördüğü belirtildi. İlk ünitenin ise altı ay sonra başlamasının planlandığı ifade edildi.

Ayrıca kömür üretimi bölümündeki işçilerin şimdi sahip oldukları şartlarla İş Yasası’na göre gelecek yatırımcıya 3 yıllık garantili sözleşme ile transfer edilecekleri belirtildi.

(TUİÇAkademi, Kosovaport, Kosova Haber Ajansı, Kosova Sot Gazetesi, AA, Dnevnik Gazetesi)

TUİÇ BALKAM

Şule ÇELİK

Kosova

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

TikTok Kapandı ve Yeniden Açıldı: Dijital Rekabet VS İfade Özgürlüğü

Sosyal medya çağının en çarpıcı ve tartışmalı olaylarından biri...

Trump II: Yeni Dönemde ABD ve Dünya

Donald Trump, 20 Ocak 2025 itibarıyla ikinci kez ABD...

Uluslararası İlişkiler ve Türk Dış Politikası – Almanak 2024

Almanaklar, internetin yaygın olarak kullanılmaya başladığı yıllara kadar, geçmiş...

AB’nin Ucuz İş Gücü Talebi, Ukrayna’nın Yeniden İnşasını Tehlikeye Atıyor

Bu yazı, uluslararası ilişkiler analisti Andrew Korybko tarafından 9...