Yunanistan’da Batı Trakya Türklerinin evlenme, boşanma ve miras gibi konularda müftülükler aracılığıyla kullandığı İslami Hukuk Kurallarını zorunluluk olmaktan çıkaran ve diğer bir seçenek olarak Yunan Medeni Kanunu’nu sunan yasal düzenleme Yunan Parlamentosu’nda onaylandı.
Yeni yasal düzenleme ile birlikte davanın taraflarının her birinin kabul etmesi durumunda, İslami kurallar Batı Trakya’daki davalarda kullanılmaya devam edecek ancak taraflardan en az birinin kabul etmemesi durumunda Yunan Medeni Hukuku’na başvurulacaktır. Böylece Yunanistan mahkemelerine kâğıt üzerinde ilk kez diğer yargı kurumlarına göre öncelik tanınmış olacaktır.
Eski düzenlemede; Müslüman Türk azınlığın yaşadığı Batı Trakya’da görülen evlenme, boşanma, miras gibi ailevi davalarda, müftülük aracılığıyla şeriat temelli kurallar uygulanıp kararlar alınıyordu. Daha sonra ise alınan bu kararlar Yunan mahkemeleri tarafından onaylanıyordu. Ancak Yunan mahkemeleri, şeriat temelinde alınmış olan kararları esas yönünden inceleyemiyor ve yaptıkları inceleme yalnızca usul yönünden oluyordu.
Yapılan bu yeni düzenleme kimi gruplar tarafından olumlu tepkiler alırken kimi gruplar da düzenlemenin, uluslararası anlaşmalarla azınlıkların kazandığı ‘özel hukuk’ hakkının kısıtlandığını öne sürmüştür.
Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras bu düzenleme ile birlikte, Müslüman veya Hıristiyan fark etmeksizin, tüm Yunan vatandaşlarının kanunlar karşısında eşitliğinin güvence altına alınmasını amaçladığını söyledi.
Nuray KARAGÖZ
0-Staj 2018 BALKAM Stajyeri
Kaynakça:
- Anonim (2018), Batı Trakya Türklerinin ‘özel hukuk’unu zedeleyen yasal düzenleme parlamentoda onaylandı, <http://www.balkangunlugu.com/2018/01/11/bati-trakya-turklerinin-ozel-hukukunu-zedeleyen-yasal-duzenleme-parlamentoda-onaylandi/>, erişim: 13 Ocak 2018
- Anonim (2018), Yunanistan Batı Trakya’da İslam hukukunu opsiyonel yapan yasayı onayladı, <http://www.haberturk.com/yunanistan-bati-trakya-da-islam-hukukunu-opsiyonel-yapan-yasayi-onayladi-1789962>, erişim: 13 Ocak 2018